ΔιαχείρισηΟικογένεια

Η ΔΕΠ-Υ είναι κληρονομική

ADHD Hellas - Christina GeorgiadouΑπό τη Χριστίνα Γεωργιάδου

Πρόεδρο ADHD Hellas, Μέλος ΔΣ ADHD Europe

 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας αποτελεί μια συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή κι εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού.

Μελέτες έδειξαν ότι η ΔΕΠΥ σχετίζεται με λειτουργικά ελλείμματα στα κυκλώματα των νευροδιαβιβαστών σε περιοχές του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίς στη ζωή του παιδιού, αλλά η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια και εγκυρότητα πριν τα 6-7 χρόνια. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η απροσεξία, η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Συχνά η ΔΕΠΥ συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, όπως: διαταραχές αυτιστικού φάσματος, χρόνιες αγχώδεις διαταραχές, μείζονα κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, εναντιωματική /προκλητική διαταραχή, σοβαρή διαταραχή διαγωγής, αντικοινωνική και παραπτωματική συμπεριφορά.

Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένη παιδοψυχιατρική διεπιστημονική ομάδα σε συνεργασία με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς για να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι συμπεριφοράς του παιδιού, οι ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος του και οι συνυπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ ή να είναι αποτέλεσμα αυτής.

Στη διαδικασία της διάγνωσης συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις με το παιδί, τους γονείς, τους δασκάλους, συμπλήρωση ερωτηματολόγιου αξιολόγησης της συμπεριφοράς από τους γονείς και τους δασκάλους, ψυχομετρικές δοκιμασίες, νευρολογική εξέταση, αξιολόγηση λόγου & μαθησιακών δεξιοτήτων.Ανάλογα με την εκτίμηση της εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας θα δοθεί εξατομικευμένη θεραπεία που μπορεί να συμπεριλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, ψυχοεκπαίδευση παιδιού και γονέων, ειδική αγωγή, υποστηρικτική καθοδήγηση.

Η στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών κρίνεται απαραίτητη κι έχει στόχο να μην διαταραχθεί η σχολική επιτυχία και συμπεριφορά και κυρίως να προασπιστεί η ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειας.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ADHD Hellas είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει στα άτομα με ΔΕΠΥ και τις οικογένειές τους στήριξη, ενημέρωση, εκπαίδευση και προασπίζει τα δικαιώματά τους στους τομείς της εκπαίδευσης και κοινωνικής περίθαλψης.  www.adhdhellas.org. Συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης οργανώνοντας συνέδρια, ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις για τη ΔΕΠΥ με καλεσμένους Έλληνες και ξένους διακεκριμένους επιστήμονες.

Για να επικοινωνία με εκπρόσωπο του Σωματείου απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6976138837 ή στέλνετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@adhdhellas.org.

 

 

Share this...