Blogi-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένειαΣυνταγές

Υγιεινό κολατσιό και ΔΕΠ-Υ

Το υγιεινό κολατσιό βοηθάει το παιδί με Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠ-Υ) να μείνει σε εγρήγορση και να διατηρήσει την ηρεμία του.

Γι’ αυτό, σας έχουμε οκτώ ιδέες που θα παρέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που χρειάζονται στη διατροφή τους – εξάλλου η διατροφή τους είναι πρόκληση επιτυχίας για τους γονείς!

Αρχικά, το υπερκινητικό παιδί καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και μπορεί να χρειαστεί περισσότερες θερμίδες από ό,τι οι άλλοι συνομήλικοι του. Δεύτερον τα φάρμακα μειώνουν την όρεξή του. Και τρίτον, αν τρώει πάρα πολλά γλυκά, μπορεί να υποφέρει από εναλλαγές της διάθεσής του. Καθοριστική σημασία έχει η σωστή ισορροπία της διατροφής.

1. Πιτσούλα
Η πιτσούλα είναι ένα διασκεδαστικό, γρήγορο σνακ – και δεν χρειάζεται να πείτε στα παιδιά σας ότι είναι υγιές. Πιτσούλα με αλεύρι ολικής αλέσεως, τυρί με χαμηλά λιπαρά, πιπεριά γλυκιά και λίγο κοτόπουλο. Η πρωτεΐνη βοηθά την τροφοδοσία του εγκεφάλου και μειώνει την πείνα που προκαλείται από εναλλαγές της διάθεσης. Δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού στα παιδιά για περισσότερο, επειδή επιβραδύνει το φαγητό στην πορεία του από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Οι ίνες από το αλεύρι είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί και να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

2. Πίτα με χούμους
Το χούμους χρησιμοποιείται ευρέως στη Μέση Ανατολή – γίνεται από ρεβίθια και ταχίνι (σουσάμι). Είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, ινών και πολλών βιταμινών που βοηθά το παιδί με ΔΕΠ-Υ για να παραμείνει ήρεμο και με επικεντρωμένη προσοχή, λέει η Χέδερ R. Mangieri, Υπεύθυνη Ελέγχου Διατροφής στα προϊόντα Πίλσμπουργκ. Το χούμους το απλώνετε πάνω σε πίτα ολικής αλέσεως που έχετε κόψει σε κομμάτια. Μπορείτε να προσθέστε μπαστουνάκια λαχανικών.

3. Κράκερς ή Κουλούρια ή ποπ-κορν
Ποιο παιδί δεν ποθεί τα πατατάκια; Το πρόβλημα είναι ότι τα πατατάκια είναι φορτωμένα με λίπος. Τραγανό κολατσιό προσφέρουν τα κράκερς ολικής αλέσεως ή ψημένα λεπτά αλμυρά μπισκοτάκια φτιαγμένα με τυρί. Τα ποπ κορν είναι μια άλλη υγιεινή εναλλακτική λύση που προσφέρει πολλές φυτικές ίνες. Ιδανική λύση για το σχολείο και το παιδί σας θα κάνει τη διαφορά.

4. Μπαστουνάκια λαχανικών με νόστιμο ντιπ
Κόψτε τα φρέσκα λαχανικά – καρότα, σέλινο, πιπεριές – σε μπαστουνάκια, και αφήστε τα στο ψυγείο στο ράφι του ύψους του παιδιού. Έτσι, όταν το παιδί σας ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας ή ψυγείο, θα αρχίσει να συνηθίζει στα υγιεινά σνακ, όχι τα μπισκότα, καραμέλες, ή αλμυρά σνακ. Λίγο ανθότυρο σε ένα μπωλάκι, σάλτσες ντομάτας και γιαούρτι σε άλλα μπωλάκια θα δελεάσουν το παιδί να βουτήξει το μπαστουνάκι λαχανικών ως ντιπ.

5. Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
Αρχικά οι μπανάνες, μια μεγάλη πηγή καλίου και βιταμινών Β και C, έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την ανοσία και εξασφαλίζουν καλή διάθεση. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια άλλη μεγάλη πηγή φυτικών ινών για το παιδί σας. Έχουν λίγη πρωτεΐνη, αλλά πηγαίνουν καλά με τα καρύδια, τα οποία μπορούν να παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται στη δίαιτα της ΔΕΠ-Υ. Μια ντουζίνα αμύγδαλα εμπεριέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, αν δεν προσέξετε το μέγεθος των μερίδων, τα αποξηραμένα φρούτα με τους ξηρούς καρπούς μπορούν να προσθέσουν γρήγορα επιπλέον θερμίδες στο παιδί σας.

6. Κολατσιό με κρυμμένες πρώτες ύλες
Εάν το παιδί σας με ΔΕΠ-Υ είναι γκρινιάρικο και δύσκολο στο φαγητό, ένας τρόπος για να τον/την σπρώξτε να τρώει υγιεινό καλατσιό είναι να συγκαλύψτε τα υγιεινά συστατικά. Δοκιμάστε το κέικ καρότο ή ψωμί με κολοκύθι. Η διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του παιδιού σας και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Ας μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης στη συνταγή από το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο δεν επηρεάζεται η γεύση πάρα πολύ. Εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης είναι το κόκκινο μήλο.

7. Φρουτοχυμοί
Τα παιδιά που έχουν ΔΕΠ-Υ ωφελούνται από τις βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που παρέχουν τα φρούτα. Ανακατέψτε μπανάνες, φράουλες, ροδάκινα, χυμό πορτοκαλιού και πάγο στο μπλέντερ, προσθέτετε λίγο γιαούρτι για το πάχος, και σερβίρετε. Επιλέγοντας άπαχο ελληνικό γιαούρτι θα δώσει στο smoothie σας επιπλέον πρωτεΐνη. “Μην φοβάστε να είστε δημιουργικοί όταν πρόκειται για ένα smoothie” λέει η Jessica Crandall, RD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας.

8. Ποιες τροφές να αποφεύγουν
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η συνθετική χρωστική ουσία τροφίμων μπορεί να αυξήσει την υπερκινητικότητα σε ορισμένα παιδιά. Δεδομένου ότι τόσα πολλά τρόφιμα στην αγορά για τα παιδιά (δημητριακά, ποτά φρούτων, κλπ) έχουν έντονα χρώματα, μπορεί να αξίζει η προσπάθεια για την εξάλειψή τους από τη διατροφή του παιδιού σας για να δείτε αν τα συμπτώματα αλλάζουν. Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να ζητήσει από τους κατασκευαστές να απομακρύνουν το μεγαλύτερο μέρος από τεχνητές χρωστικές ουσίες, από τα τρόφιμα που παράγουν.

Εσείς οι γονείς, πρέπει να έχετε αποφασιστικότητα ώστε να δώσετε το καλό παράδειγμα για υγιεινή διατροφή. Ό,τι μάθουν στην παιδική ηλικία αυτό θα κάνουν μια ζωή. Ας κάνουν υγιεινές επιλογές και ας χρησιμοποιήσουν αυτές τις συμβουλές για να κρατήσετε το παιδί με ΔΕΠ-Υ υγιές. Εμείς βοηθάμε για να μάθουν οι γονείς να είναι γονείς!!!

 

Το κείμενο αυτό της κας Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε στο we24.gr

Share this...