Blog

Συναισθηματική Νοημοσύνη: κλειδί για την ευτυχία

Απάντηση στα “γιατί“, “πώς” και “τί” της συμπεριφοράς παιδιών κι ενηλίκων!…
Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΕQ) είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των παιδιών μας. Αντίθετα από την ευφυΐα, την εξυπνάδα που παραμένει σταθερή, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και να τροποποιείται στη ζωή.

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ανθρώπου να συνδέει τα βιώματα με τασυναισθήματα, τα δικά του και των άλλων, ώστε να τα χρησιμοποιήσει. Έτσι κάνει τη ζωή του καλύτερη, μειώνεται το στρες και επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους.

Όταν κάποιος φίλος δεν αντιδρά συναισθηματικά με τον δικό σου τρόπο, σκέψου γιατί συμβαίνει αυτό και προσπάθησε να το δεις από τη δική του πλευρά. Αυτό λέγεται ενσυναίσθηση: είναι, δηλαδή, η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να δεχτείς ότι κάποιοι νοιώθουν διαφορετικά από εσένα. Τότε σίγουρα αναπτύσσεις καλύτερη επικοινωνία με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους.

Εάν το παιδί σου διαφέρει από τα όνειρά σου: είναι ανήσυχο, επιθετικό, αδιάβαστο, αυθάδες ήεπιθετικό, τότε, έλα στη θέση του!!! Δήλωσέ του ότι “είναι δύσκολο να σταματήσεις το παιχνίδι και να έρθεις για φαγητό, αλλά είναι ώρα φαγητού“. Με την ενσυναίσθηση, δεν σημαίνει ότι συμφωνείς, αλλά ότι μπορείς να βρεθείς στη θέση του παιδιού.

Το συναίσθημα ότι καταλαβαίνουν τις ανάγκες του οι γονείς και παιδαγωγοί του, θα λειτουργήσει ως βιοχημικό καταπραϋντικό στο μέλλον: τότε που μεγαλώνοντας θα έχει δύναμη και θετική ματιά στις δυσκολίες που θα του παρουσιαστούν.

Κι όχι μόνο ενισχύουμε το παιδί μας, αλλά υποδυόμαστε “ρόλους“, προκειμένου να αναπτύξουμε τη Συναισθηματική του Νοημοσύνη: “Νιώθεις ανήσυχη για τη σημερινή μας εκδρομή; Συνήθιζα να είμαι ανήσυχη κι εγώ όταν πήγαινα στο Νηπιαγωγείο. Θες να μου πεις για αυτό που νιώθεις;”.

Όποτε σου μιλάει το παιδί σου, ας έχεις όλη την προσοχή σε αυτά που λέει. Δίδαξέ το να πάρει βαθειά ανάσα όταν νοιώθει άγχος, γι’ αυτά που λέει.

  • Κάν’ το να νοιώσει αποδεκτό
  • Κάν’ το να σκεφτεί ότι υπάρχει λύση
  • Κάν’ το να θελήσει να βρει μόνο του τη λύση – χωρίς τον γονιό.

Οι επιτυχημένοι γονείς και παιδαγωγοί είναι αυτοί που δίνουν φτερά στα παιδιά. Τα δυνατά φτερά απογειώνουν την ευτυχία στα παιδιά!

 

Κείμενο που δημοσιεύτηκε στο we24.gr.

Share this...