Κοτόπουλο κοκκινιστό

Υλικά:
• 1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο στα 8
• 100 ml ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
• 4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα (με τα ζουμιά τους)
• 1 φύλλο δάφνης
• 100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
• 1 πακέτο ριγκατόνι
• 1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ο γονιός αλατίζει καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνει 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βάζει τα κομμάτια του πουλερικού και τα σοτάρει για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν δεν χωράνε όλα μεμιάς, τα σοτάρουμε σε δόσεις για να ροδίσουν σωστά. Βγάζει το κρέας σε μια πιατέλα και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρει τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτει το σκόρδο και σοτάρει για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.

Ξαναβάζει τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, ρίχνει τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζει την κατσαρόλα και μαγειρεύει για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τότε, βγάζει από την κατσαρόλα τα στήθη που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά. Τα τοποθετεί σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρεί ζεστά. Συνεχίζει να μαγειρεύει τα μπούτια για άλλα περίπου 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.

Κατά το μαγείρεμα, προσθέτει νερό μόνο αν στεγνώσει το φαγητό προτού γίνει. Όσο λιγότερο νερό προσθέσει, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι μελωμένη. Βάζει και πάλι τα κομμάτια του στήθους στο σκεύος, για να ζεσταθούν.

Το παιδί τότε ψιλοκόβει με τα δαχτυλάκια του, τα φύλλα δυόσμου και τα ρίχνει στην κατσαρόλα. Προσθέτει το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύει απαλά. Συγχρόνως, βάζει νερό σε μία κατσαρόλα, ώστε να βράσει –τότε προσθέτει το ριγκατόνι για να βράσει 12 λεπτά.

Το κοτόπουλο με τα μακαρόνια σερβίρεται καθώς το περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.

 

Πηγή

 

Μοιραστείτε το...