ΔιαχείρισηΣυμβουλές

Διαζύγιο και παιδί σε σχολική ηλικία

[:el]Τα παιδιά όλων των ηλικιών αντιδρούν στο διαζύγιο, και επηρεάζονται από το περιβάλλον που δημιουργείται πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το διαζύγιο. Όσο καλύτερα κατανοήσουν την έννοια του τι συμβαίνει, τόσο πιο εύκολο είναι να ενσωματώσουν τον φόβο και τη θλίψη τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι διαζύγιο, πώς θα είναι η ζωή τους μετά το διαζύγιο, ποιες αλλαγές θα προκύψουν!

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου της πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι πολύ ευάλωτη στο στρες, και στα παιδιά σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης της ταυτότητάς τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την ορμόνη κορτιζόλη. Σίγουρα το άγχος θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τον έλεγχο των παρορμήσεων του παιδιού, αν διατηρηθεί επί μακρό χρονικό διάστημα.

Επιπτώσεις στα νήπια

Η περίοδος της νηπιακής ηλικίας έχει μειωμένη ικανότητα συνειδητοποίησης των πραγματικών κινήτρων και αιτιών. Ίσως το παιδί έχει ελλιπή αντίληψη της όλης κατάστασης ή ίσως θεωρήσει ότι αυτό φταίει για το διαζύγιο και κατά συνέπεια αποκτήσει συναισθηματικά προβλήματα.

Επιπτώσεις στα παιδιά ηλικίας 6-12

Στις ηλικίες 6-12, το διαζύγιο έχει άμεση επίπτωση στην εκπαίδευση του παιδιού. Λόγω του εγωκεντρισμού που ακόμη έχει το παιδί, αναλαμβάνει την ευθύνη και του διαζυγίου αλλά και της επιθυμητής επανασύνδεσης των γονιών. Θρηνεί και στενοχωριέται έντονα για το χωρισμό. Κρίνει και κατακρίνει τον ένα γονιό. Όμως συγχρόνως, σιγά-σιγά κατανοεί τις αιτίες κάθε πράξης. Το σχολείο του προσφέρει γαλήνη στην επιθετικότητά του.

Ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ εύκολο στα συμβαλλόμενα μέλη. Όμως το πιο σημαντικό θέμα στο γάμο είναι η ισορροπημένη ανατροφή των παιδιών και η ευκολότερη υιοθέτηση του νέου τρόπου ζωής, με τη βοήθεια αυτών που τα αγαπάνε περισσότερο: και των δύο γονιών!

 

*Το κείμενο της Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε στο we24.gr

 

 

 

 

 

 [:]

Share this...