BlogΔιαχείρισηΛίζα ΒάρβογληΣυμβουλές

5 Πράγματα που ΔΕΝ Πρέπει να Πείτε στο Παιδί με Διάσπαση Προσοχής

*Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Harvard Medical Schoolliza-varvogli
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

 

 

Πολλές φορές οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ χάνουν την υπομονή τους με τη συμπεριφορά του παιδιού τους και πάνω στα νεύρα τους ξεστομίζουν κουβέντες που χαράζονται ανεξίτηλα στην ψυχή του παιδιού.  Δυστυχώς, οι αρνητικές κουβέντες του γονιού εμποδίζουν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, που είναι απαραίτητες για όλη του τη ζωή.

Είσαι βλάκας!

Παρόλο που το παιδί μπορεί να σας έχει εκνευρίσει με τη συμπεριφορά του, πχ δε συγκεντρώνεται, κάνει λάθη απροσεξίας, σηκώνεται κάθε τρις και λίγο, κλπ, κλπ, δε καταλαβαίνει την έννοια που του έχετε εξηγήσει ήδη τρεις φορές, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του μιλήσετε άσχημα και να του βάλετε την ταμπέλα «είσαι βλάκας».  Το παιδί δεν ξεχωρίζει τι λέτε πάνω στα νεύρα σας και τι εννοείτε πραγματικά, οπότε κρατάει το μήνυμα «είσαι βλάκας».  Αν όμως βλέπει έτσι τον εαυτό του, θα φέρεται και ανάλογα.

Είσαι τεμπέλης!

Πρόκειται για μία ακόμα αρνητική ταμπέλα.  Συχνά το παιδί με ΔΕΠ-Υ φαίνεται ότι τεμπελιάζει.  Στην πραγματικότητα όμως μπορεί απλώς να συγκεντρώνει τις δυνάμεις και την προσοχή του ή να ξεκουράζεται από την προηγούμενη προσπάθειά του, ή απλώς να μη μπορεί να συγκεντρωθεί.  Αντίθετα, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας όταν συγκεντρώνεται και προσπαθεί και να το βοηθάτε να δει τον εαυτό του σαν ένα ικανό άτομο.

Σε αγαπώ αλλά

Η αγάπη προς το παιδί μας είναι άνευ όρων!  Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι γονείς πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας γι’ αυτό που είναι και όχι για τη συμπεριφορά τους.  Φυσικά αν το παιδί έχει κάνει λάθος ή έχει φερθεί άσχημα θα πρέπει να του το επισημάνουμε και να το βοηθήσουμε να το διορθώσει, αλλά ποτέ δεν θα πρέπει να του πούμε ότι το αγαπάμε με όρους και προϋποθέσεις.

Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τα χάλια σου.

Πολλές φορές οι γονείς πάνω στην απελπισία τους να διορθώσουν το πρόβλημα του παιδιού τους του λένε «δε ντρέπεσαι για τα χάλια σου!».  Δυστυχώς πολλά παιδιά ντρέπονται και δεν τους αρέσει ο εαυτός τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να διορθώσουν τα λάθη τους.  Αυτό που χρειάζονται καταρχήν είναι αποδοχή, ενθάρρυνση, στήριξη και σε συνεργασία με γονείς και δασκάλους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών.

 

Μακάρι να ήσουν σαν τον αδερφό σου/σαν την αδερφή σου.

Τέτοιου είδους συγκρίσεις όχι μόνο δε βοηθούνε, αλλά καλλιεργούν ζήλεια και ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα στα αδέρφια.  To κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό.  Είναι πολύ πιο σημαντικό να τονίσετε στο παιδί σας τα θετικά του χαρακτηριστικά και να το βοηθήσετε να δει τα προτερήματά του, ενώ παράλληλα το στηρίζετε για να βελτιώσει τα αδύναμά του σημεία.

 

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΕΠ-Υ

Παρόλο που μερικές φορές η συμπεριφορά σου είναι δύσκολη και έχουμε συγκρούσεις, σε ΑΓΑΠΩ με όλη μου την καρδιά!

 

http://anelanda.gr/

 

*Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές (Masters και Διδακτορικό) στις ΗΠΑ.  Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή και έκανε τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο Harvard, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψυχολόγος.  Η Λίζα Βάρβογλη έχει εργαστεί σε ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία παίδων παγκοσμίως, το Children’s Hospital και εκεί, στις κλινικές του Harvard Medical School  εργάστηκε με χιλιάδες παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες, εξελικτικές διαταραχές, αυτισμό και σύνδρομο Asperger, αγχώδεις διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επίσης εργάστηκε και με τις οικογένειές τους. 

Η Λίζα Βάρβογλη είναι επιστημονική συνεργάτιδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας», όπου διδάσκει τα μαθήματα διαχείρισης τους στρες σε παιδιά και ενήλικες, ενώ παράλληλα ασχολείται με την επιστημονική έρευνα.  Οι εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε καταξιωμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα βιβλία της για τη ΔΕΠ-Υ, τις αναπτυξιακές διαταραχές, τον αυτισμό και τη δυσλεξία συγκαταλέγονται στα επιστημονικά συγγράμματα που δίνονται στους φοιτητές τμημάτων ψυχολογίας και συναφών επιστημών, ενώ λαμβάνει πολλές προσκλήσεις για να συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια. 

Η Λίζα Βάρβογλη διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι και ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν στο παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια, αλλά και με προβλήματα όπως οι σχέσεις, το άγχος και η κατάθλιψη σε ενηλίκους.  Κάνει ψυχολογικά τεστ, εκτίμηση νοημοσύνης (IQ τεστ) καθώς και τεστ για γνωστικές και ψυχολογικές λειτουργίες καθώς και πλάνα για απόκτηση δεξιοτήτων και αλλαγή συμπεριφοράς.  Εξειδικεύεται στη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, τη διαχείριση στρες, άγχους, θυμού, και την αύξηση της κοινωνικοποίησης και των θετικών συμπεριφορών.

Η Λίζα Βάρβογλη ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών για παιδιά και συχνά πηγαίνει  για βιβλιοπαρουσιάσεις σε σχολεία.

Share this...