Φακόρυζο σούπα

[:el]Οι φακές με το ρύζι είναι τροφή νοστιμότατη. Ακόμη περισσότερο, το φακόρυζο είναι σημαντική πηγή σιδήρου και δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη σχεδόν του κρέατος.

Υλικά για 3 άτομα

•    1 φλυτζ. τσαγιού φακές
•    1/3 φλυτζ. τσαγιού ρύζι, μακρύκοκκο
•    2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
•    2 φύλλα δάφνης
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    κύμινο ή κόλιαντρο
•    αλάτι – φρεσκοτριμένο πιπέρι
•    ξύδι ή λεμόνι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε.
Βράζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1/3 φλυτζανιού νερό. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις εξατμιστεί το νερό, τα σωτάρουμε με το λάδι.
Μετά προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ αφού τον διαλύσουμε.
Ρίχνουμε το ρύζι και το «γυρίζουμε» στο λάδι 3 φορές. Προσθέτουμε τις φακές και τις «γυρίζουμε» ακόμη 3 φορές.
Προσθέτουμε κύμινο, δαφνόφυλλα και 3-4 φλυτζάνια κρύο νερό. Το βράζουμε 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φακή. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε το αλατάκι, αρκετό ξύδι ή λεμόνι.

Καλή επιτυχία!
–[:]

Μοιραστείτε το...