BlogΛίζα Βάρβογλη

«Μπορώ και τα Καταφέρνω»: Το σημαντικότερο μήνυμα για παιδιά με Διάσπαση Προσοχής

[:el]liza-varvogli*Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με διάσπαση προσοχής (ΔΕΠ-Υ), ή έχει κάποια έντονα στοιχεία διάσπασης που το δυσκολεύουν στο σχολείο και το σπίτι, γονείς και δάσκαλοι τείνουν να ρωτούν τους ειδικούς τι πρέπει να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα, αναζητώντας την καλύτερη μέθοδο.  Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία, αλλά το σημαντικότερο είναι να πάρει το παιδί ένα θετικό μήνυμα που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή και θα του υπενθυμίζει τις δυνατότητές του.

Ποιο είναι αυτό το μήνυμα;  «Μπορώ και τα Καταφέρνω».

Πρόκειται για μια ‘μαγική’ ταμπελίτσα που βοηθάει το παιδί να δει τον εαυτό του και τις ικανότητές του με θετικό τρόπο και να κάνει μία προσπάθεια, αντί να τα παρατήσει.  Έτσι, αντί να δώσουμε στο παιδί μόνο τη διάγνωση ΔΕΠ-Υ, του δίνουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο, την πληροφορία ότι μπορεί να κάνει κάτι το ίδιο για να πάει καλά στο σχολείο και την κοινωνική του ζωή.  Συχνά τα παιδιά χρησιμοποιούν –συνειδητά ή ασυνείδητα- τη διάγνωση που τους έχει δοθεί ως δικαιολογία για να μην προσπαθούν ή βλέπουν μόνο τις αδυναμίες τους, με αποτέλεσμα και πάλι να καταθέτουν τα όπλα εύκολα.

Ενθαρρύνοντας το παιδί με το θετικό μήνυμα «Μπορώ και τα Καταφέρνω», γονείς και δάσκαλοι βοηθάνε το παιδί να αντιληφθεί τον εαυτό του με θετικό τρόπο, να δει τα δυνατά του σημεία και στα δύσκολα να θυμίζει στον εαυτό του ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του.

Πώς μπορούμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα στο παιδί;

  • Το ενθαρρύνουμε όταν το βλέπουμε να προσπαθεί
  • Του τονίζουμε ότι η προσπάθεια μετράει
  • Συνδέουμε παλιότερες επιτυχίες του με την προσπάθεια που έκανε (πχ θυμάσαι που όταν ήσουν μικρός δε μπορούσες να κάνεις το χχχχ (το συμπληρώνετε ανάλογα) αλλά τώρα που προσπάθησες και εξασκήθηκες το κατάφερες;)
  • Διαβάζουμε και συζητάμε με το παιδί βιβλία με θετικό μήνυμα.  Για παράδειγμα, στο βιβλίο «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΥ ΓΛΥΚΟΥ» οι ήρωες Ανελάντα και Μάξιμος καλούνται να φτιάξουν σοκολατένια γλυκά και να λύσουν ένα μυστήριο: το που εξαφανίστηκαν! Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας τους;  Η ικανότητά τους να επιμένουν και να μην τα παρατάνε!  Δηλαδή η έννοια του «Μπορώ και τα Καταφέρνω».

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

 

http://anelanda.gr/

 

*Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές (Masters και Διδακτορικό) στις ΗΠΑ.  Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή και έκανε τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο Harvard, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψυχολόγος.  Η Λίζα Βάρβογλη έχει εργαστεί σε ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία παίδων παγκοσμίως, το Children’s Hospital και εκεί, στις κλινικές του Harvard Medical School  εργάστηκε με χιλιάδες παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες, εξελικτικές διαταραχές, αυτισμό και σύνδρομο Asperger, αγχώδεις διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επίσης εργάστηκε και με τις οικογένειές τους. 

Η Λίζα Βάρβογλη είναι επιστημονική συνεργάτιδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας», όπου διδάσκει τα μαθήματα διαχείρισης τους στρες σε παιδιά και ενήλικες, ενώ παράλληλα ασχολείται με την επιστημονική έρευνα.  Οι εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε καταξιωμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα βιβλία της για τη ΔΕΠ-Υ, τις αναπτυξιακές διαταραχές, τον αυτισμό και τη δυσλεξία συγκαταλέγονται στα επιστημονικά συγγράμματα που δίνονται στους φοιτητές τμημάτων ψυχολογίας και συναφών επιστημών, ενώ λαμβάνει πολλές προσκλήσεις για να συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια. 

Η Λίζα Βάρβογλη διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι και ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν στο παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια, αλλά και με προβλήματα όπως οι σχέσεις, το άγχος και η κατάθλιψη σε ενηλίκους.  Κάνει ψυχολογικά τεστ, εκτίμηση νοημοσύνης (IQ τεστ) καθώς και τεστ για γνωστικές και ψυχολογικές λειτουργίες καθώς και πλάνα για απόκτηση δεξιοτήτων και αλλαγή συμπεριφοράς.  Εξειδικεύεται στη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, τη διαχείριση στρες, άγχους, θυμού, και την αύξηση της κοινωνικοποίησης και των θετικών συμπεριφορών.

Η Λίζα Βάρβογλη ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών για παιδιά και συχνά πηγαίνει  για βιβλιοπαρουσιάσεις σε σχολεία.[:]

Share this...