BlogΔημήτριος ΠετρούνιαςΔιαχείρισηΟικογένειαΣχολείο

Τεχνικές διαβάσματος σε παιδί με ΔΕΠ-Υ

Γράφει ο: Δημήτριος Πετρούνιας

Η μελέτη δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά θέλουν να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα από αυτή. Είναι γνωστό πως τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται αρκετά σε αυτό τον τομέα και αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο τριβής με τους γονείς. Ας μη ξεχνάμε, ότι για ένα παιδί με διάσπαση προσοχής η οργάνωση μελέτης είναι το πρώτο βήμα για την οργάνωση της καθημερινότητάς του. Εδώ είναι μερικές έξυπνες συμβουλές για τη μελέτη που θα σας βοηθήσουν.

1.Χώρος Μελέτης

Έχοντας το κατάλληλο περιβάλλον για τη μελέτη μαθαίνουν ευκολότερα. Ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα φαντάζει ιδανικό.Καλό θα είναι να μην υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον χώρο και το γραφείο να μην είναι κοντά σε παράθυρο.Επιπροσθέτως το γραφείο να περιλαμβάνει μόνο τα βασικά και τέλος πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός έτσι ώστε να μην δημιουργούνται σκιάσεις και αποπροσανατολίζουν το παιδί.

2.Ορισμός χρόνου

Μια άριστη συμβουλή της μελέτης είναι να αντιμετωπιστεί σαν να ήταν ένα παιχνίδι, με ένα κανονικό όμως χρονοδιάγραμμα. Ξεκινήστε όμως από το δυσκολότερο μάθημα και καταλήξτε στο πιο εύκολο.Είναι πολύ σημαντικό ανά διαστήματα να αφήνετε το παιδί να κάνει διάλειμμα 5’ ώστε να ξεκουραστεί και να ανασυγκροτηθεί.

3. Προγραμματισμός-Υπευθυνότητα

Κάθε φορά που το παιδί ολοκληρώνει ένα μάθημα μπορεί να σημειώνει δίπλα του ένα ν. Έτσι διαπιστώνει και οπτικά ότι σιγά – σιγά τελειώνει τις εργασίες του.

4. Επαρκής ύπνος και σωστή διατροφή

Για ένα παιδί ο ύπνος είναι υψίστης σημασίας για την εν γένει συμπεριφορά του. Ο ύπνος είναι ουσιώδης για την ξεκούραση τόσο του εγκεφάλου όσο και του σώματος. Επίσης η σωστή διατροφή που πρέπει να λάβει ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ θα το βοηθήσει να αποδώσει καλύτερα.

5. Επιβράβευση

Η επιβράβευση μπορεί να είναι είτε λεκτική με εκφράσεις όπως «Μπράβο», «καλή προσπάθεια», «συγχαρητήρια» είτε μέσω κάποιων αυτοκόλλητων επιβράβευσης.Οι παραπάνω ενέργειες θα βοηθήσουν πολύ στην αυτοπεποίθηση και την αυτοκυριαρχία του παιδιού.

 

Share this...