ΔιαχείρισηΣυμβουλές

TV στο παιδικό δωμάτιο

[:el]Οι έρευνες έχουνε δείξει ότι 70% από τα παιδιά 8-10 ετών, στην Αμερική, έχουνε τηλεόραση στο δωμάτιό τους. Αυτά τα παιδιά έχουνε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και στη σχολική τους απόδοση. Ακόμη περισσότερο, τα περισσότερα είναι υπέρβαρα και με μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν καπνιστές.
«Οι γονείς δεν μπορούν πολλές φορές να ελέγξουν ποια εκπομπή παρακολουθεί το παιδί», ανακοίνωσε ο Prof. Epstein, L.H., στο State University of New York. «Κι όποτε μπήκε δοκιμαστικά η TV στο δωμάτιο, σπάνια καταφέρανε οι γονείς να τη βγάλουν.»
Σε πείραμα που μείωσαν τη διάρκεια παρακολούθησης της TV, τα παιδιά μείωναν τις καθημερινές θερμίδες που έπερναν, λόγω την λιγότερων snacks που τρώγανε.
Στη Γαλλία, παρόμοιο πείραμα έφερε τα ίδια συμπεράσματα.
Ειδικότερα για τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠ-Υ) έχουνε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες! Τα πολλά pixels της κάθε οθόνης τραβάνε μεν την προσοχή του παιδιού, όμως αργότερα επιβαρύνουν το ίδιο παιδί, με περισσότερη υπερκινητικότητα και αυξημένη Διάσπαση Προσοχής.
Μειώνει την ποιότητα του ύπνου: Το φως που εκπέμπεται από την τηλεόραση μπορεί να διεγείρει υπερβολικά τον οργανισμό μας και να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης στον εγκέφαλο, τα οποία συνήθως αυξάνουν το βράδυ, όταν τα επίπεδα φωτός μειώνονται. Τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, συνδέονται επίσης με την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια.
Εκδήλωση της διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής: Στη δεκαετία του 1970, ένας καθηγητής ονόματι Werner Halperin βρήκε ότι οι ταχείες αλλαγές των ήχων και των εικόνων στην τηλεόραση, μπορεί να επηρεάσουν το νευρολογικό σύστημα ενός μικρού παιδιού και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης. Επίσης, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington Child Health Institute, διαπίστωσε ότι ένα τρίχρονο παιδί που παρακολουθεί δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα, έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει προβλήματα προσοχής στην ηλικία των 7 ετών, από ένα παιδί που δε βλέπει τηλεόραση.

Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια έρευνα μελέτησε τις τηλεοπτικές συνήθειες περισσότερων από 3.000 παιδιά, ηλικίας από βρέφη έως 11 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούσαν 2 ή περισσότερες ώρες της ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από άσθμα.
Αρνητική επίδραση στην ψυχική ανάπτυξη: Η παρακολούθηση τηλεόρασης για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έχει αρνητικές συνέπειες στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά κάτω των 2 ετών
Αυξάνει την κούραση των ματιών
Συμβάλλει σε επιθετικές συμπεριφορές: Από 3.000 τρίχρονα παιδιά και διαπίστωσαν ότι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στην τηλεόραση, άμεσα και έμμεσα (παρακολουθούν τα ίδια ή βρίσκονται στο χώρο που παρακολουθούν άλλοι τηλεόραση), διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς.[:]

Share this...