ΔιάλογοςΔιαχείρισηΣυμβουλές

Συμπεράσματα Ημερίδας για Το Παιδί με ΔΕΠ-Υ: Κλινική Εικόνα και Παρέμβαση

Με αισιόδοξη ματιά και ενδιαφέρον του πρωτόγνωρου, συνωστήστηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί,  για να ενημερωθούν για τη πολυπληθέστερη Διαταραχή, την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Η σύντομη ομιλία της Μαριάννας Λαγουμίδη (PgD στην Εξελικτική Ψυχολογία και ΔΕΠ-Υ, ιδρυτής της www.i-paidi.gr) και η πολύωρη συζήτηση πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, 24/8/2016, στη Βιβλιοθήκη ¨Ευγενία Κλειδαρά¨, στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Η ομιλία ξεκίνησε με μια ιστορία: «Το μεσημέρι, βρισκότανε δίπλα μου στην παραλία μία οικογένεια: οι γονείς και οι δύο τους γιοι. Ο Γιώργος, 8 ετών, έπαιξε μπάλα με τον πατέρα του, έπαιξε με τα κύμματα με τον αδερφό του, αγκάλιασε-φίλησε-μίλησε με τη μάνα του, έφτιαξε ένα κάστρο και μετά βούτηξε στο νερό! Πόση ώρα νομίζετε ότι διήρκεσαν τα παιχνίδια και αυτά που προηγήθηκαν πριν κολυμπήσει ο Γιώργος;»  ……..Άλλος είπε 10 λεπτά, άλλος μισή ώρα, άλλος 15 λεπτά.     Τότε η κ. Λαγουμίδη είπε: «Μόνο 3 λεπτά χρειάστηκε ο Γιώργος για να τα κάνει όλα που είπαμε και να βουτήξει στο νερό!  Εξυπνάδα, ταχύτητα, παρορμητικότητα, συχνότατη αλλαγή δραστηριοτήτων. Με αποτέλεσμα; Δεν ολοκληρώθηκε κανένα παιχνίδι, δεν κατάφερε να κερδίσει πουθενά, απλά συμμετείχε σε παιχνίδια χωρίς στόχο, χωρίς κανόνες.»

Ακολούθως, αιφνιδίασε το ακροατήριο λέγοντας: «Εάν το χαρισματικό παιδί, ο Γιωργάκης, δεν επισκεφτεί κάποιον ειδικό για Αξιολόγηση και Παρέμβαση της συμπεριφοράς και του τρόπου σκέψης του, τότε στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου, θα είναι πλέον κακός μαθητής, χωρίς φίλους, ανυπάκοος στο κοινωνικό σύνολο, και πιθανά θα καπνίζει.»

Κλείνοντας η κ. Λαγουμίδη ζήτησε από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην Ημερίδα, να «ψάχνουν» την κάθε διαφορετική συμπεριφορά του παιδιού, από την ηλικία ΠΡΙΝ από το Δημοτικό σχολείο ….. να αναρωτιούνται ….. να ρωτάνε ΜΟΝΟ εξειδικευμένους επιστήμονες …..  να γράφουν στο info@i-paidi.gr προκειμένου πάρουν απάντηση  από τους συνεργάτες τού δικτύου www.i-paidi.gr – είναι πλατφόρμα αφιερωμένη στο παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Δημιουργήθηκαν πολλές ερωτήσεις από το κοινό και ευτυχώς δόθηκαν απαντήσεις σε όλες. Υποσχέθηκε δε, από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει καθημερινά μία ερώτηση και η αντίστοιχη απάντησή της:                 ένα tip-δώρο στο παιδί με ΔΕΠ-Υ.

 

Share this...