i-paidi

Επιδιώκουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό σε επίπεδο νησιού

Συνεργάζονται ο ΕΟAΕΝ με την i-paidi.gr

Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) Θρασύβουλος Καλογρίδης και η ψυχολόγος Μαριάννα Λαγουμίδη, μας υποδέχθηκαν και μίλησαν στο We24 με κεντρικούς άξονες την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τη νησιώτικη οικονομία και ανάπτυξη, την κατάσταση που επικρατεί στη γενέτειρά τους, τη Λέσβο, αυτήν την περίοδο και έπειτα από το προσφυγικό “τσουνάμι” που κατέκλυσε προ μηνών το νησί, και το κομβικής σημασίας κοινωνικό έργο του οποίου επιμελούνται ο ΕΟΑΕΝ και το i-paidi.gr.

Κύριε Καλογρίδη, κατάγεστε από τη Λέσβο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Πως αποτιμάτε, πλέον, την κατάσταση στο νησί;

“Ως πρόεδρος των Νησιωτικών Επιμελητηρίων και εκπροσωπόντας 19 εξ αυτών, που σημαίνει όλα τα νησιά της Ελλάδος, έχω μια σφαιρική εικόνα για το πως κινούνται τοπικά προϊόντα, ο τουρισμός και γενικότερα οι επιχειρήσεις. Η καταγωγή μου και η μόνιμη κατοικία μου στη Λέσβο, μου δίνει μια πλεονεκτική θέση ώστε να κατανοήσω το θέμα αυτό από μέσα, γιατί ζω εκεί.

Πράγματι, ήταν μία καταιγίδα. Κάτι το πρωτόγνωρο, το 2015. Η άφιξη περίπου 850.000 προσφύγων, που πέρασαν από τη Λέσβο, και περίπου 150.000 από τα γύρω νησιά, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Φυσικά, αυτό είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές. Χάρη στη συνεργασία και στη συμπεριφορά του τοπικού οικισμού, καταφέραμε να διαχειριστούμε το θέμα, αν και τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015, ήταν κάτι το ανεξέλεγκτο. Μετά η Πολιτεία κατάλαβε το πρόβλημα, έκανε αντίστοιχες ενέργειες και μπόρεσε να το διαχειριστεί. Σήμερα υπάρχει ένας αριθμός προσφύγων που βρίσκεται ακόμη εκεί (σ.σ. στη Λέσβο), γύρω στους 5.000, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι μέσα στα hot-spot. Κάτι που σημαίνει πως δεν έρχονται σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό και κυρίως με τους επισκέπτες που έρχονται για τουρισμό στο νησί.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να πειστεί η πολιτεία για να πάρει μέτρα και να βοηθήσει τον τουρισμό, δυστυχώς, σήμερα μήνα Σεπτέμβρη, έχουμε υποστεί ολοκληρωτική τουριστική καταστροφή στο νησί της Λέσβου, της Χίου, αλλά εν μέρη και της Σάμου. Η Κως, επειδή είναι ένα νησί τουριστικά ανεπτυγμένο, μπόρεσε και βρήκε αντανακλαστικά, αλλά στη Λέσβο ήρθε η τουριστική καταστροφή και υπήρξε μια πτώση γύρω στο 60-70%, σε σχέση με το 2015. Φυσικά, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς, φαίνεται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν. Λόγω της κακής εικόνας του 2015, ο κάθε επισκέπτης συνεχίζει να νομίζει ότι η κατάσταση είναι ίδια και σήμερα“.

Η Λέσβος βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τόσο λόγω των επισκέψεων του Πάπα Φραγκίσκου, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, όσο και από την υποψηφιότητα του νησιού για το Νόμπελ Ειρήνης. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα παραπάνω;

“Σήμερα που αποτιμάμε αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες που για πρώτη φορά είχαν έρθει στο νησί της Λέσβου, αλλά και τις διάφορες διασημότητες, όπως η Αντζελίνα Τζολί, οι Πριγκίπισσες της Ιορδανίας και πάρα πολλοί άλλοι, βλέπουμε ότι αντί για καλό, ήταν κακό. Το λέω έτσι, λακωνικά, διότι αυτοί ήρθαν για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, εν προκειμένω των προσφύγων, και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος γνωρίζει. Δεν ήρθαν για να κάνουν διακοπές ή για να υμνήσουν το νησί.

Σήμερα, λοιπόν, που το κοιτάμε πιο ψύχραιμα, σαν επιχειρηματίες, βλέπουμε ότι αυτές οι επισκέψεις κάνανε περισσότερο κακό, παρά καλό. Θα πει κάποιος ότι είναι ευθύνη μας να τις αξιοποιήσουμε και να μετατρέψουμε αυτήν την αρνητική επίδραση σε θετική. Θα έλεγα πως ναι. Είμαστε θετικοί σε αυτήν την περίπτωση, αλλά μόνο με τη συνεισφορά ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με την τοπική κοινωνία. Εννοείτε πως όλους αυτούς τους ανθρώπους θα τους έκανε πολύ ευτυχισμένους το να ερχόταν για διακοπές και η Αντζελίνα Τζολί και ο Πάπας της Ρώμης“.

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Πως κινήθηκε τη φετινή σεζόν;

“Καταρχήν, εκτός από το βόρειο Αιγαίο στο οποίο υπήρξε το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης, σε όλα τα υπόλοιπα νησιά υπήρξαν θετικοί αριθμοί και αυξήσεις. Βεβαίως, θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και τα διάφορα προβλήματα που έχει η γειτονική χώρα Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες για τον ελληνικό τουρισμό. Η περίοδος δεν ξεκίνησε καλά, όμως τώρα που αποτιμάμε την κατάσταση, διαπιστώνουμε ότι το πρόσημο ήταν θετικό. Οι τοπικές κοινωνίες είναι ευχαριστημένες με την αύξηση που υπήρξε, αν και το προηγούμενο έτος ήταν μία επίσης πολύ καλή χρονιά.

Εντούτοις, δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στο θέμα της εισροής εσόδων. Έχουμε αύξηση ατόμων, δεν έχουμε όμως αύξηση εσόδων. Τα στοιχεία είναι προσωρινά, ωστόσο, καθότι αναφέρονται μόνο στο α’ εξάμηνο. Όταν θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, θα κάνουμε και μια νέα αποτίμηση. Παράλληλα, ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις ήταν η ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ, που ήταν μειωμένο στο Αιγαίο, και από το 13% πήγε στο 24%. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές, με συνέπεια να επιβαρυνθούν οι ίδιες. Αυτές οι αλλαγές έπρεπε να είναι προγραμματισμένες ένα χρόνο πίσω και όχι ανήμερα της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Ήταν, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για εμάς”.

Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον έκτη συνεχή χρονιά. Πόσο πολύ επηρέασε τα νησιά του Αιγαίου η κρίση;

“Εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και αυτό είναι κάτι το οποίο οι στεριανοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ότι αφορά το θέμα της τοποθεσίας. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλών ετών, το κόστος ενός επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα σε νησί, είναι 8% επιπλέον απ’ ότι είναι στη στεριανή Ελλάδα η αντίστοιχη επιχείρηση! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα ώστε να ανταμειφθεί αυτό το κόστος και όχι να μηδενιστεί. Επομένως, μπορούμε να μιλάμε για επιπτώσεις και στην οικονομική ανάπτυξη και στην οικονομική ύφεση.

Για να διευκρινίσουμε την πηγή του προβλήματος, όταν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, αυτή δεν φτάνει το ίδιο γρήγορα στα νησιά. Έρχεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι και στην οικονομική κρίση, αυτή η κρίση που ήρθε το 2009, εμφανίστηκε στα νησιά το 2013. Νησιά, λοιπόν, που έχουν τουριστική ανάπτυξη, αυτή η περίοδος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα -που έχει γίνει και ανθρωπιστική-, μπορούνε κατά κάποιο τρόπο να ισοφαρίσουν αυτήν την κρίση. Νησιά τα οποία δεν έχουν το ίδιο μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, που ανήκουν κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, δεν είναι εύκολο να ανατρέψουν την κατάσταση. Φυσικά, υπάρχουν και τεράστια προβλήματα ανεργίαςκαι κατά συνέπεια φυγή των νέων, καθότι δεν υπάρχουν επαγγέλματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν δεν υπάρξει μία στρατηγική μέτρων που θα αντιμετωπίζει ξεχωριστά τα νησιά όσον αφορά την ανάπτυξη, δηλαδή να υπάρξουν ειδικές πολιτικές, δεν δύναται να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών δεικτών”.

Πως μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ προβεβλημένων και μεγάλων νησιών, σε σχέση με τα μικρότερα;

“Είναι πάρα πολύ ωραία η συγκεκριμένη ερώτηση. Υπάρχουν νησιά πρώτης ταχύτητας, δεύτερης ταχύτητας και τρίτης ταχύτητας. Ακόμη και στο νότιο Αιγαίο, που είναι πιο ανεπτυγμένη οικονομικάπεριοχή νησιών, αλλά και στα Δωδεκάνησα, παρατηρούμε ότι υπάρχουν νησιά όπως η Ρόδος, τα οποία είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένα, αλλά και νησιά που είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένα, όπως η Κάσος και η Κάρπαθος.

Ακόμη και σ’ αυτές τις περιοχές, όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, αυτό μπορεί να βρίσκεται πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο, όμως αν τις απομονώσουμε υπάρχει πρόβλημα. Άρα, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σε επίπεδο νησιού. Εμείς, σαν ΕΟΑΕΝ, το επιδιώκουμε αυτό. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός σε επίπεδο νησιού. Βοηθάει σε αυτό η ύπαρξη ενός δήμου σε ένα νησί, όμως θα πρέπει να υπάρξει και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πάταξη γραφειοκρατίας, εφαρμογή των συστημάτων και φυσικά φορολογικά κίνητρα ώστε τα μικρά νησιά να φτάσουν τα μεγαλύτερα”.

Σε αυτό το σημείο, με αφορμή τις διάφορες κοινωνικές δράσεις που διοργανώνονται στη Λέσβο, ζητήσαμε από την ψυχολόγο κ. Μαριάννα Λαγουμίδη, να μας δώσει μερικά γνωρίσματα τον παιδιών με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

“Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι τα παιδιά που έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, ή και υπερκινητικότητα. Ένα ποσοστό 6,9% των παιδιών γεννιέται έτσι. Το Χάρβαρντ μας ανακοίνωσε ότι το 57% των συγκεκριμένων παιδιών, ζουν από τη ΔΕΠΥ και ως παιδιά και ως ενήλικες αργότερα. Τους ανθρώπους αυτούς, από τη στιγμή που γεννιούνται, θα πρέπει εμείς να τους διαμορφώσουμε τέτοιο τρόπο μάθησης, ζωής και εκπαίδευσης, έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένα παιδιά και ενήλικες αργότερα. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζονται από τη δυσκολία αυτής της διαταραχής, είναι η κοινωνικότητά τους. Η επαφή τους με τους γονείς τους και με τους φίλους τους, ή και οι διακοπές τους.

Σχετικά με τις διακοπές, είχαμε μιλήσει με το ΕΟΑΕΝ και είχαμε συμφωνήσει ότι θα μπορούσε να γίνει μία κοινή προσπάθεια, προκειμένου να βοηθηθούν κυρίως τα νησιά που περνούν δύσκολες στιγμές, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και άλλα. Σκοπός μας, αυτά τα νησιά να γεμίσουν με κόσμο και να αναπτυχθούν και από την άλλη οι τουρίστες να απολαύσουν τις πολλές δυνατότητες που τους δίνονται από εκείνα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα πρόγραμμα διακοπών για τα παιδιά, διάρκειας τεσσάρων ημερών, προκειμένου να έχουν κάθε μέρα δραστηριότητα, να επισκέπτονται διάφορα μέρη του νησιού με ειδικό βανάκι, να περνούν πολύ καλά με τους γονείς τους και να έχουν κοινές δραστηριότητες μαζί τους, να κάνουν καθημερινή κοινή διαχείριση με ειδικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κάνουν μαζί μου, που είμαι εξειδικευμένη στη ΔΕΠΥ, στη μαθησιακή δυσκολία και στη δυσλεξία.

Τα παιδιά, λοιπόν, περνούν τις μέρες τους με τρόπους που οι ίδιοι ξέρουνε και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία αφετηρία στον τρόπο εκμάθησης αργότερα, αλλά και οι γονείς να ευαισθητοποιηθούνως προς τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά τους, ώστε να κατανοήσουν πως είναι χαρισματικά και πως μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα, έχοντας τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης“.

Σε αυτό το σημείο επενέβη ο κ. Καλογρίδης, προσθέτοντας ότι “ξεκινήσαμε στις αρχές του καλοκαιριού τη συνεργασία με το i-paidi.gr. Είμαστε ακόμα στην αρχή, έχουμε προγραμματίσει για το 2016 και για το 2017 συγκεκριμένες ενημερωτικές ημερίδες. Μέσω της προγραμματικής μας συνεργασίας, θα κάνουμε σε κάθε επιμελητήριο-μέλος μας σεμινάρια, διότι υπάρχουν γονείς, ανάμεσά τους και οι επιχειρηματίες που προαναφέραμε, που δεν έχουν αρκετές γνώσεις επί του θέματος. Επίσης, μέσω των προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού, θα μπορέσει να παντρευτεί και το θέμα που αναφέρθηκε από την κ. Λαγουμίδη, που είναι η προώθηση της κάθε νησιωτικής περιοχής, παράλληλα με τη θεραπεία του παιδιού που χρίζει τέτοιας προσοχής.

Εν συνέχεια και έπειτα από σχετική μας ερώτηση, η κ. Λαγουμίδη μας εξήγησε το γενικότερο ρόλο της ιστοσελίδας i-paidi.

“Το i-paidi.gr είναι η μοναδική ιστοσελίδα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, που αφορά τις διαταραχές των παιδιών με ΔΕΠΥ. Είναι μια πλατφόρμα συνολικής υποστήριξης του παιδιού. Δηλαδή, κάθε γονιός και εκπαιδευτικός μπορεί να εγγραφεί και να ενημερωθεί εκεί. Υπάρχουν συνεργάτες ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι, παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μουσικοί, γυμναστές κλπ. Οι γονείς μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να παίρνουν μία σύντομη απάντηση. Συνεπώς, κερδίζουν χρόνο και χρήμα.

Υπάρχει, βέβαια, το θέμα του διαδικτύου, στο οποίο δεν είναι τόσο σαφής η πληροφόρηση του ενός και του άλλου. Αλλά έχουμε ένα τεστ αξιολόγησης, που συμπληρώνεται από το γονιό, στέλνεται σ’ εμάς και του στέλνουμε τ’ αποτελέσματα. Επομένως, έχει έναν πρώτο γνώμονα για τη δυσκολία του παιδιού του.

Παρουσιάζονται μέσα επαγγελματίες, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στο παιδί με ΔΕΠΥ και στην οικογένειά του, ενώ ανεβαίνουν καθημερινά άρθρα ενημέρωσης και υποστήριξης του παιδιού με ΔΕΠΥ, έτσι ώστε να είμαστε μια πλατφόρμα υποστήριξης, όπως σας είπα, και να λύνουμε κάθε δυσκολία γονιών είτε της Αθήνας, είτε πιο απομακρυσμένων περιοχών, για τους οποίους είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδικό. Οι συνεργάτες του i-paidi.gr, είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας“.

Πάνω αυτήν την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του i-paidi και του ΕΟΑΕΝ, η κ. Λαγουμίδη τόνισε επίσης πως “ο κ. Καλογρίδης και όλο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΕΝ, από την πρώτη κιόλας επαφή που είχαμε, είδε πάρα πολύ θετικά την προώθηση των παιδιών με ΔΕΠΥ, μέσω του i-paidi.gr, και τις διακοπές εναλλακτικού τουρισμού που κάνουν φέτος, αλλά και την προώθηση των υπηρεσιών που παρέχουν τις τροφές, τα βιολογικά λάδια κλπ. Όλα αυτά βοηθούν ιδιαίτερα και μέσω του ΕΟΑΕΝ, είναι μια ευκαιρία να προβληθούν.

Προηγουμένως, ο κ. Καλογρίδης είχε υπογραμμίσει πως “έχουμε σκοπό μέσα στο χειμώνα να παρουσιάσουμε έναν αναπτυξιακό οδηγό για τα 22 χρόνια λειτουργίας μας, μέσα στον οποίο θα περιγράφονται όλες οι δράσεις που διαχρονικά έκανε ο ΕΟΑΕΝ από το 1994 που δημιουργήθηκε. Ο οδηγός αυτός θα μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε το θελήσει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας, το eoaen.com“.

Ποια είναι η συνεισφορά της πολιτείας απέναντι στον ΕΟΑΕΝ;

“Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα του έργου μας στον ΕΟΑΕΝ δεν είναι τα επιθυμητά, βάσει των προσδοκιών που είχαμε κατά την αφετηρία, το 1994. Ωστόσο, έχουν κατακτηθεί αρκετά πράγματα και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο. Το 2000 δημιουργήσαμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο των επιμελητηρίων των νησιών, το INSULEUR, το οποίο μπόρεσε και διέδωσε τα προβλήματα της νησιωτικότητας και σε συνεργασία με τα νησιά του κέντρου της Μεσογείου, τις Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρο πείσαμε την Ευρώπη ότι πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικέςστα νησιά.

Έτσι, στη Συνθήκη της Λισσαβώνας υπάρχουν αναφορές για τη νησιωτικότητα και βεβαίως υπάρχει και στο ελληνικό Σύνταγμα το άρθρο 101, που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικές πολιτικές για τα νησιά. Το 2013, μετά από αγώνες πολλών ωρών, ψηφίστηκε κάποιος νόμος που λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα νησιωτικότητας, δηλαδή να εξετάζονται οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο. Φυσικά, έχει θεσπιστεί και το ελληνικό συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, που ευελπιστούμε η Κυβέρνηση να το ενεργοποιήσει, γιατί μέσω αυτού θα μπορέσει να υπάρξει μία πραγματική νησιωτική πολιτική“.

Υπάρχει κάτι άλλο που θεωρείται ότι μπορεί να γίνει ώστε να προβληθούν τα ελληνικά νησιά σε μεγαλύτερο βαθμό;

“Βεβαίως, και μάλιστα δεν έχουν ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος. Αρκεί να υπάρξει συνεργασίαμεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικής τάξης των νησιών. Ένα πραγματικό πλεονέκτημα που θα δει ένας τουρίστας όταν έρθει και γευτεί τι σημαίνει ελληνικό νησί, να μετατραπεί σε αιχμή του δόρατοςγια κάθε διαφημιστική καμπάνια που πραγματοποιείται από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μιλάω και για τον ελληνισμό, αλλά ιδιαίτερα για αυτή τη φυσική ομορφιά, που δεν βρίσκει κάποιος στις μεγάλες χώρες ή σε ένα ενιαίο νησί. Άρα, δεν υπάρχει θέμα κόστους, παρά μόνο κάποιων ειδικών μέτρων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την κατάσταση.

Κάτι ακόμη που πρέπει να αναφέρουμε, είναι ότι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή (ΦΠΑ), ένα όριο το οποίο φαινόταν ως μια ειδική φορολογική πολιτική και με το τελευταίο μνημόνιο καταργήθηκε, με εξαίρεση σε 3-4 νησιά στα οποία το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2017. Συνέπεια αυτού ήταν ένα βασικό μας πλεονέκτημα να χαθεί μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου. Αυτό μας ενοχλεί και το διεκδικούμε δικαστικά. Στις 16 Σεπτεμβρίου, που θα εκδικαστεί η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ελπίζουμε να πέσει ο νόμος και να επανέλθουν όλα τα νησιά της Ελλάδος“.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος – Τάσος Κωνσταντινίδης

πηγή: we24.gr

Share this...