ΔΕΠ-ΥΣυμπεριφορά

Ερωταπαντήσεις για το παιδί (ΙΙ)

Πολλές και ποικίλες είναι οι ερωτήσεις που στέλνετε στο www.we24.gr σχετικά με το παιδί με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα). Σε αυτή λοιπόν τη στήλη, θα βρίσκετε τις ερωτήσεις σας αλλά και την απάντηση που αρμόζει, ανάλογα, ή από εμένα ή από άλλο συνεργάτη της www.i-paidi.gr.

Ερώτηση: Το παιδί μου είναι 5 ετών και αρνείται να φάει φαγητό όταν χρειάζεται να το μασήσει. Να τον μαλώνω συνέχεια?

Απάντηση: Η πορεία ωριμότητας του παιδιού θέλει να εξασκείται σε όλες τις γεύσεις, τις τροφές. Ξεκινάμε από τους 7 μήνες να εμπλουτίζει το διαιτολόγιό του σιγά-σιγά, με θετικό, χαρούμενο περιβάλλον, με μικροσκοπικά κομματάκια που σταδιακά μεγαλώνουν.

Στην ηλικία των 3 ετών, το παιδί πρέπει να έχει δοκιμάσει όλες τις τροφές, όλες τις γεύσεις.

Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε αρχικά ελέγχουμε μήπως η γνάθος, τα δόνια, η γλώσσα, ο φάρυγγας έχουν κάποια δυσλειτουργία. Αν ο παιδίατρος διαγνώσει πλήρη υγεία στο παιδί, τότε:

-ακολουθούμε τακτές ώρες γευμάτων

-τρώμε όλη η οικογένεια μαζί –τουλάχιστον τα Σ-Κ

-δίνουμε λίγο-λίγο από τη νέα τροφή, με χαμόγελο, ενθουσιασμό και ενθαρρυντικές λέξεις

-δεν έχουμε δώσει στερεά τροφή στο παιδί τις προηγούμενες 4 ώρες, ώστε να πεινάει

-έχουμε υπομονή!

Εάν ακόμη αρνείται να φάει, τότε αφού το παροτρύνουμε 3 φορές να δοκιμάσει, όταν τελειώσουμε να τρώμε, παίρνουμε το πιάτο από μπροστά του. Δεν δίνουμε κάτι άλλο, υποκατάστατο να φάει, και του ξαναεμφανίζουμε το ίδιο φαγητό, αφού ζεσταθεί, στο επόμενο γεύμα.

Εάν θυμώσει και φωνάζει, εμείς ψύχραιμα θα εξηγήσουμε την κατάσταση. Μετά, δεν λέμε τίποτα.

Συνήθως είναι ο τρόπος διαχείρησης του φαγητού, με αποτέλεσμα. Εάν υπάρχει ακόμη κάποια δυσκολία, απευθυνθείτε στον ειδικό ή γράψτε μας στο info@i-paidi.gr

Share this...