BlogΔιαχείρισηΕύη ΚουδουμνάκηΟικογένειαΣχολείο

Η λογοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Δυσκολίες στο λόγο και γενικότερα στην επικοινωνία παρουσιάζει ένα ποσοστό παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Ο λογοπεδικός αφού εκτιμήσει ενδελεχώς τον λόγο, την ομιλία και τις ικανότητες του παιδιού στην επικοινωνία, θα προγραμματίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες του παιδιού.

Ο λογοπεδικός παρεμβαίνειστην κατανόηση των λέξεων και των προτάσεων και στο τρόπο που το παιδί χρησιμοποιεί κατάλληλα το λόγο στη καθημερινή του επικοινωνία. Με τη λογοθεραπεία το παιδί εκπαιδεύεται στη κοινωνική χρήση του λόγου, όπως για παράδειγμα να μη διακόπτει τον συνομιλητή του, να παραμένει στο θέμα συζήτησης, να σκέφτεται πρώτα αυτό που θέλει να πει ελέγχοντας το παρορμητισμό του. Ο λογοπεδικός στοχεύει στη βελτίωση της  μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως είναι η χρήση σωστής βλεμματικής επαφής, οι κατάλληλες χειρονομίες και οι εκφράσεις, οι οποίες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία.

Παράλληλα, ο λογοπεδικός θα συμβουλεύσει και θα εκπαιδεύσει τους γονείς του παιδιού για το χτίσιμο της σωστής χρήσης του λόγου εφαρμόζοντας στο σπίτι τους καινούργιους αυτούς κανόνες. Επιπλέον,  θα έχει στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού για να παρασχεθούν  στρατηγικές για τη σωστή οργάνωση της μελέτης του παιδιού. Θα συμβουλεύσει επίσης τους εκπαιδευτικούς για τρόπους ενίσχυσης στα θέματα των γλωσσικών ικανοτήτων του παιδιού, καθώς  και της κοινωνικής χρήσης του λόγου, δηλαδή τη πραγματολογία.

 

Κουδουμνάκη Εύη, Λογοπεδικός

2106727015, 6946269293

koudoumnakievi@yahoo.gr

Share this...