ΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΣυμβουλέςΣυμπεριφορά

Παιδί με ΔΕΠ-Υ: ρίσκο για πολλαπλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα

«50% αυξημένες πιθανότητες αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων στην ενηλικίωση, έχει το παιδί με ΔΕΠ-Υ εάν δεν λάβει μαθήματα εξειδικευμένης διαχείρισης» ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες !

Η ακριβής διάγνωση και η σωστή ψυχολογική παρέμβαση και ίσως και η φαρμακευτική αγωγή σίγουρα μειώνουν αισθητά τα συμπτώματα της παρορμητικότητας και της ενθουσιώδους  αντίδρασης του οδηγού.

Ο Henrik Larsson και η ομάδα του ερεύνησαν και ανακοίνωσαν ότι  πάνω από το 54% των ανδρών επηρεάστηκε θετικά ή αρνητικά η οδική τους συμπεριφορά λόγω των αρνητικών συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ (διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα).

Περίπου τρία στα πέντε αγόρια με αυτή τη διαταραχή, ως ενήλικες έχουν τέτοια συμπεριφορά – δηλαδή μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Η προσοχή και το σύνολο της αντίδρασης στην οδήγηση που πρέπει να έχει ο οδηγός – π.χ. συγχρόνως φρένο και τιμόνι και συμπλέκτη και ταχύτητα, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί από τον οδηγό αυτό.

Βέβαια, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη και τους άλλους παράγοντες, όπως τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή την αντιπαράθεση με τον συνεπιβάτη ή ακόμα και την αγχώδη ψυχική του κατάσταση, κατά την ώρα της οδήγησης.

Συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε ότι ότι είναι επικίνδυνο να οδηγεί αυτός/ή που ζούσε με αδιάγνωστη ΔΕΠ-Υ ως παιδί. Γι’ αυτό, τα πολυάριθμα θανατηφόρα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα απαιτούν εμβάθυνση της έρευνας και ανάγκη θέσπισης από την Πολιτεία, της υποχρεωτικής έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης της ΔΕΠ-Υ.

 

Share this...