ΠροτάσειςΣυνταγές

Αγγινάρες νόστιμες της γιαγιάς

Ιδανικό φαγητό για το παιδί με ΔΕΠ-Υ

Σημαντική είναι η βιολογική αξία της αγγινάρας. Αντιοξειδωτικές ουσίες πλήρως ικανοποιητικές προσφέρει στον οργανισμό το κάθε γεύμα με αυτήν! Προσφέρει επίσης βιταμίνη C, K και φυλλικό οξύ. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου.

Υλικά
8 φρέσκιες αγκινάρες καθαρισμένες σε νερό και λεμόνι
2 λεμόνια στην αρχή και 2 λεμόνια για τη σάλτσα
6 πατάτες
6 μεγάλα καρότα σε ροδέλλες ή 12 μικρά
5-6 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο
4 φλ. ζεστό νερό
100 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για το καθάρισμα της αγκινάρας ακολουθούμε τα εξής βήματα : σε μπολ βάζουμε αρκετό κρύο νερό και ρίχνουμε και το χυμό από τα λεμόνια. Κόβουμε το κάθε κοτσάνι στα 3 – 5 εκατοστά από τη βάση.  Αφαιρούμε όλα τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε μόνο τα τρυφερά εσωτερικά με το ανοιχτοπράσινο χρώμα. Κάθε κομματάκι που κόβουμε, το βάζουμε στο μπωλ με το νερό και το λεμόνι.

Σ’ ένα ξύλο κοπής κόβουμε το επάνω μέρος της αγκινάρας οριζόντια, μέχρι το σημείο που τα φύλλα μας φαίνονται τρυφερά.. Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε γύρω γύρω τη βάση του λουλουδιού, δηλαδή της αγκινάρας αφαιρώντας το χνουδάκι.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Μετά, καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες.

Βάζουμε το μισό λάδι σε ρηχή, πλατιά κατσαρόλα και αφού κάψει σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας να μαραθούν, τα καρότα και προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες για 4 λεπτά. Συμπληρώνουμε με το ζεστό νερό. Βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά.

Τέλος δένουμε τη σάλτσα με αλεύρι: σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζουμί των λαχανικών που βράζουν – μετά προσθέτουμε ακόμη μία κουταλιά. Ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε και Τρίτη κουταλια και μόλις πήξει, το ρίχνουμε σιγά-σιγά πάλι πίσω στη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά περίπου σε χαμηλή ψωτιά ή μέχρι να φύγει σχεδόν όλο το νερό, δοκιμάζοντας με το πηρούνι τις αγκινάρες. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να πέσει ήπια η θερμοκρασία και να δέσει η γεύση.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.

Καλή σας όρεξη!!!

Share this...