ΔιαχείρισηΟικογένειαΣυμβουλές

Δώρο: «κολπάκια» στους γονείς έξυπνου παιδιού με Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠ-Υ)

Απαιτητική και δύσκολη είναι η ζωή όταν το παιδί τρέχει σαν «σβούρα» κι όταν πρέπει να έχει πρόγραμμα στην καθημερινότητά του. Εσύ γονιέ, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου. Οι παραγωγικές δραστηριότητες, η οργάνωση και το μειωμένο άγχος έχουν σημαντικότατο θετικό αποτέλεσμα.

Πώς βοηθάς το παιδί με ΔΕΠ-Υ

  1. Να δίνεις αγάπη και οργάνωση προς όλη την οικογένεια – να αναθέσεις αρμοδιότητες στο κάθε μέλος.

 

  1. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν δυσκολία στην εκτελεστική λειτουργία: στην ικανότητα να σκέφτονται και να προγραμματίσουν το μέλλον, να οργανώνουν, να μην δρουν παρορμητικά και να ολοκληρώνουν εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρωταρχικά θα πρέπει να αναλάβεις την εκτελεστική εξουσία ως γονιός, έχοντας «βοηθό» το παιδί σου. Σιγά-σιγά το παιδί δοκιμάζει, προσπαθεί και τελικά αναλαμβάνει εκείνο να εκτελεί, μόνο του. Το παιδί με ΔΕΠ-Υ θέλει την τάξη, θέλει την οργάνωση, αλλά δεν μπορεί – με υπομονή και επανάληψη, θα του δείξεις πώς θα τα καταφέρει.

 

  1. Πριν διαπαιδαγωγήσεις το παιδί, θα πρέπει ως γονιός:
  • να ενημερωθείς από εξειδικευμένο επιστήμονα
  • να θυμάσαι ότι μπορείς να το βοηθήσεις
  • να συμμετέχεις σε ομάδες γονιών με ανάλογη δυσκολία
  • να λύνεις τις απορίες ρωτώντας τον εξειδικευμένο επιστήμονα
  • να θυμάσαι ότι το παιδί-σβούρα συχνά κάνει επικίνδυνες πράξεις, π.χ. σπρώχνει τα αδέρφια του

 

  1. Να θυμάσαι ότι τα ζωάκια στο σπίτι μαθαίνουν το παιδί στην υπευθυνότητα. Η φροντίδα του ζώου είναι καθημερινή – αρκεί ο γονιός να έχει καταγράψει τις δουλειές που πρέπει να κάνει το παιδί του, κάθε μέρα, σε συγκεκριμένη ώρα.

 

  1. Να ξεκουράζεται κάποια μέρα τις εβδομάδας ο κάθε γονιός, γιατί είναι πολύ απαιτητική η ανατροφή παιδιού με ΔΕΠ-Υ.

 

  1. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΦΙΛΟΙ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ και σωστή παρέμβαση, είναι ο τρόπος που ο γονιός συμμετέχει ώστε το παιδί να γίνει ευτυχισμένος ενήλικας!!!
Share this...