ΔιάλογοςΣυμβουλέςΣυμπεριφορά

6 τρόποι για απολαυστικό καλοκαίρι με το χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ

 

«Το παιδί σου είναι ατίθασο, είναι ξεχασιάρικο, είναι ριψοκίνδυνο, είναι έξυπνο, είναι σαν σβούρα, αλλά…συνέχεια θυμώνει, καβγαδίζει, μαλώνει». Εσύ το μαλώνεις, το χτυπάς, το βάζεις τιμωρία;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς το καλοκαίρι σου!!!

Ας προσπαθήσεις λοιπόν φέτος να αλλάξεις συμπεριφορά!  Ας αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες αυτές με θετική αντίδραση, βασισμένη στις ικανότητες αλλά και στις ανάγκες του. Το παιδί που ζει με την παραπάνω συμπεριφορά έχει γεννηθεί με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα.  Πώς πρέπει να αντιδράσεις;

Δίνονται 6 τρόποι εναλλακτικοί για τη συμπεριφορά σου:

1ος τρόπος: Σταμάτα να μαλώνετε συνέχεια.

Σε κάθε αντίδραση του παιδιού, υπάρχουν πολλά καλά και έξυπνα κολπάκια που χρησιμοποίησε. Εσύ, ας αγνοήσεις ό,τι άσχημο προκάλεσε, «ακόμη και μια πέτρα που πέταξε» και εστίασε την προσοχή και τα σχόλιά σου στον «εύκολο τρόπο που φόρεσε το μπλουζάκι του». Στην περίπτωση που μιλήσεις έτσι στο παιδί για 7-10 μέρες, τότε θα ελαχιστοποιηθούν οι «ατίθασες» ενέργειές του.

2ος τρόπος: Δώσε υπευθυνότητα στο παιδί.

Πριν ξεκινήσεις για τη θάλασσα, δώσε στο παιδί σου την ευθύνη μιας μικρής τσάντας. Φυσικά, θα εξηγήσεις τι περιέχει και θα αναλάβει να την επιστρέψει μετά το μπάνιο. Βάλε στο χεράκι του μια χρωματιστή κλωστούλα για να το θυμίζει. Στη διαδρομή για τη θάλασσα, θα επαναλάβεις την υποχρέωσή του. Πριν την επιστροφή, θα σχολιάσεις το λόγο που  έχει την κλωστούλα. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται για 7-10 μέρες. Μετά, σιγά-σιγά, θα μειώνονται οι υπενθυμίσεις.

3ος τρόπος: Κάντε «δικό σας» τον χώρο.

Όπου κι αν μείνετε στις διακοπές, την πρώτη μέρα θα πρέπει το παιδί σας να φτιάξει δυο ζωγραφιές και να τις βάλτε στον τοίχο, για να νοιώθει το χώρο οικείο-δικό του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να το συμβουλέψτε να τον σέβεται και να μην κάνει ζημιές.  

4ος τρόπος: Οργανωθείτε όταν τρώτε.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού στις διακοπές που όλα είναι ξεκούραστα, είναι ευκαιρία να μιλήστε για το απογευματινό πρόγραμμα και το βραδυνό. Αυτά που θα πείτε, αυτά πρέπει να κάνετε! Έτσι θα μαθαίνει πλέον το παιδί να οργανώνεται, στο ευχάριστο περιβάλλον των διακοπών.

5ος τρόπος: Προσέξτε τη διατροφή.

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στα συμπτώματα του παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Η ζάχαρη είναι εχθρός της ηρεμίας. Το ψάρι είναι ο φίλος της. Κι ας είστε διακοπές, φροντίστε για τη σωστή διατροφή του παιδιού. Ακόμη και το ένα γεύμα, επηρεάζει!!!!

6ος τρόπος: Άκου το παιδί σου

Κοίταξε τις ανάγκες και την αντίδραση του παιδιού σου με ΔΕΠ-Υ, μέσα από τα δικά του μάτια – σαν να είσαι εκείνο! Άκουσέ το όταν σου εξειγεί γιατί συμπεριφέρθηκε με το συγκεκριμένο τρόπο. Θα καταλάβεις τότε περισσότερο πώς σκέφτεται και θα μπορέσεις, σε στιγμή ηρεμίας στις διακοπές να το καθοδηγήσεις. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά.

Κι όποτε υπάρχουν αμφιβολίες ή προστριβές, προτίμησε να του δώσεις μια ζεστή αγκαλιά! Μετά, ζήτησε συμβουλή από εμάς στο info@i-paidi.gr.

 

Καλές Διακοπές

Share this...