i-paidiΔραστηριότητεςΚεντρικήΠροτάσειςΨυχαγωγία

3 παιχνίδια για διασκέδαση και μάθηση

Η ικανότητα χρήσης όλης της παλάμης από το παιδί,  για συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. να ακουμπίσει μια μπάλα, χρειάζεται ωριμότητα. Ακόμη περισσότερο, δηλαδή ωριμότητα και ικανότητα ανάκλησης μνήμης και σταθερότητα, χρειάζεται η κίνηση από τα δαχτυλάκια του χεριού του παιδιού. Όσο συχνότερα εξασκείται το παιδάκι σας, τόσο περισσότερο ωριμάζει η συνεργασία νευρώνων του εγκεφάλου και μυών των χεριών.  Προτείνουμε λοιπόν 3-παιχνιδάκια που εξασκούν τις παραπάνω ικανότητες των παιδιών.Η ικανότητα χρήσης όλης της παλάμης από το παιδί,  για συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. να ακουμπίσει μια μπάλα, χρειάζεται ωριμότητα. Ακόμη περισσότερο, δηλαδή ωριμότητα και ικανότητα ανάκλησης μνήμης και σταθερότητα, χρειάζεται η κίνηση από τα δαχτυλάκια του χεριού του παιδιού. Όσο συχνότερα εξασκείται το παιδάκι σας, τόσο περισσότερο ωριμάζει η συνεργασία νευρώνων του εγκεφάλου και μυών των χεριών.  Προτείνουμε λοιπόν 3-παιχνιδάκια που εξασκούν τις παραπάνω ικανότητες των παιδιών.

1- Μαρκαδόρος και ζωάκι

Υλικά : 6 πολύχρωμοι μαρκαδόροι.

Τρόπος παιχνιδιού: Μαμά πιάσε 2 μαρκαδόρους διαφορετικού χρώματος. Σήκωσε κάθετα τον πρώτο μαρκαδόρο και κάνε τη φωνούλα ενός ζώου (π.χ.γαβ). Μετά δώσε το μαρκαδόρο στο παιδί για να τον κρατήσει όρθιο σαν εσένα και να σου πει το ζώο που προανέφερες. Κάνε το ίδιο και με τον άλλο μαρκαδόρο.

Σιγά-σιγά θα προσθέτεις και άλλον ένα, με τον ίδιο στόχο. Στην αρχή εσύ θα πεις τη φωνούλα όταν είναι όρθιος ο μαρκαδόρος. Μετά, κάθε φορά που σηκώνεις έναν μαρκαδόρο το παιδί πρέπει τον πάρει, να τον κρατήσει σωστά και να μιμηθεί το αντίστοιχο ζώο.

Μετά από 2 εβδομάδες αυτού του παιχνιδιού, θα γίνεται το ίδιο, όχι πια με τη φωνή του ζώου αλλά με το όνομα του ζώου (π.χ.σκύλος).

Κατάλληλο για ηλικίες 2,5-4,5

 

2-   Γράφω με αλάτι

Υλικά: 1 φλυτζάνι αλάτι, 1 χαρτί Α4, ένας δίσκος

Τρόπος παιχνιδιού: Μαμά, μέσα σε ένα δίσκο άπλωσε το αλάτι σε όλη την επιφάνεια. Σε ένα χαρτί, γράψε ένα γράμμα σε όλη την επιφάνειά του.  Στη συνέχεια πες στο παιδί να αντιγράψει το γράμμα της αλφαβήτου σχηματίζοντάς το με το δάχτυλο του.

Κατάλληλο για ηλικίες 4,5 -5,5

 

3- Κρεμάω τη ζακέτα

Υλικά: κρεμάστρα, ζακέτες

Τρόπος παιχνιδιού: Μαμά, δείξε στο παιδί από πού κρατάμε τη ζακέτα για να την κρεμάσουμε. Μετά θα σε μιμηθεί, με τις ζακέτες και επανωφόρια όλης της οικογένειας. Για επιβράβευση, θα το αναφέρεις σε όλη την οικογένεια, το βράδυ καθώς τρώτε!

Κατάλληλο για ηλικίες 4,5-5,5.

Share this...