i-paidiΚεντρικήΣυνταγές

Ψάρι φουρνιστό

Η κατανάλωση ψαριών θεωρείται επιβεβλημένη κυρίως εξαιτίας της παρουσίας των Ω3 λιπαρών οξέων. Η ευεργετική δράση των Ω3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό, διαπιστώθηκε σε πολυετείς επιστημονικές μελέτες (Am J Clin Nutr. 2000).

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση των λιποπρωτεϊνών, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην οξύτητα της όρασης και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου των παιδιών.

Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια του κρύου νερού, όπως σκουμπρί, σολωμός, σαρδέλα, πέστροφα, κολιός και ρέγκα. Με χαμηλότερη ποσότητα Ω3 είναι τα ψάρια του βυθού (μπακαλιάρος, μπαρμπούνια, φαγκρί). Επίσης το ψητό είναι τρόπος μαγειρέματος χωρίς πρόσθετες θερμίδες. Τα παιδιά μας επιβάλεται 1-2 φορές την εβδομάδα, να τρώνε κάτι θαλασσινό.

Υλικά:

  • 1-κιλό ψάρια καθαρισμένα
  • 2-κρεμμύδια
  • ½-ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-λεμόνι
  • Αλατάκι, πιπεράκι
  • Εάν θελήσετε:
    1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί

 

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 210 βαθμούς, στο γκριλ πάνω-κάτω.

Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια, μετά τα βράγχια και μετά τα εντόσθια, κάνοντας τρυπούλα στην κοιλιά. Τα αλοίφουμε με το λάδι και το λεμόνι. Τέλος, ρίχνουμε λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα απλώνουμε στο ταψί που θα βάλουμε τα ψάρια. Ρίχνουμε 1 εκ.νεράκι και εάν θέλουμε το κρασί.

Τέλος, βάζουμε τα ψάρια, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στα κρεμμύδια.

Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για να ψηθεί 32-37 λεπτά.

Καλή μας απόλαυση και υγεία!!!!!!

 

Burgess J, Stevens L, Zhang W, Peck L. Long-chain polyunsaturated fatty acids in children with attention-deficit hyperactivity disorder. Am J Clin Nutr. 2000;71(suppl):327S-330S.

 

Share this...