ΔιαχείρισηΟικογένεια

Άγχος μαμάς 4-χρονου παιδιού

Ερώτηση. Μία φίλη, μου γράφει στο i-paidi: «ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Η κόρη μου είναι 4 ετών…. Είναι πολύ έξυπνη, ικανή να συμμετέχει στο παιχνίδι με 8χρονα παιδιά…. Με βοηθάει στις δουλειές, στην αρχή… Μετά γίνεται «βοηθός μάστορα» και βοηθάει τον πατέρα της. Μετά, εμένα ξανά…..είναι έξυπνη γι’ αυτό πηγαίνει παντού;

Το Σεπτέμβρη θα πάει στο Νηπιαγωγείο. Σίγουρα θα τους ζαλίσει, θα μιλάει περισσότερα από τη νηπιαγωγό. Μιλάει, μιλάει, μιλάει. Ξέρει να μετράει. Τα άλλα παιδιά τη ζηλεύουν, γι’αυτό δεν την κάνουν πολύ παρέα.
Μία φίλη Παιδαγωγός με συμβούλεψε να επισκεφτώ κάποιον Ειδικό, σχετικά με την ικανότητα της κόρης, να εστιάσει την προσοχή της. Μάλιστα, μου είπε ότι ίσως να μην μπορέσει να παρακολουθήσει την τάξη του Νηπιαγωγείου και θα πάει ξανά στα προνήπια. Τι να κάνω; Θα τρελαθώ!»

Απάντηση:

i-paidi.gr Εάν οι γονείς διαπαιδαγωγούν ορθά το παιδί τους αλλά η συμπεριφορά του είναι αρκετά πιο έντονη ή πιο διαφοροποιημένη ή πιο ανώριμη ή λιγότερο αποδεκτή, συγκριτικά με τη συμπεριφορά των άλλων παιδιών, τότε πρέπει να παρατηρήσει το παιδί κάποιος Ειδικός. Η πιο συχνή διάγνωση αυτών των Μαθησιακών Δυσκολιών είναι η Διάσπαση Προσοχής -ή επιστημονικά η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ).

i-paidi.gr Η “φίλη” που αναφέρω είναι φανταστικό πρόσωπο…. Όμως, εάν μου το έγραφε, θα της έλεγα: Μανούλα, οι περισσότεροι γονείς έχουν δει τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται κάπως έτσι…Στην ηλικία των 4,5, το παιδί ψάχνει, εξετάζει, δοκιμάζει, τεστάρει.

Share this...