Blog

Τι ρωτάνε για τη Διάσπαση Προσοχής ή/και την Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

[:el]Η επιστήμονες κατάληξαν σε αξιόλογα συμπεράσματα για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της Διάσπασης Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας.

Η εξειδικευμένη επιστήμονας Μαριάννα Λαγουμίδη, απαντά σήμερα στις ερωτήσεις σας στο i-paidi.gr. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθούν απαντήσεις που δίνουν στις ερωτήσεις των αναγνωστών, οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι με το site επιστήμονες! Γενικά, τα θέματα των ερωτήσεων είναι σχετικά με ΔΕΠ-Υ και: ευφυία, διάγνωση, έλεγχο, διαχείριση και διατροφή του παιδιού αυτού.

Στον καθένα από εμάς συμβαίνει να διασπάται η προσοχή μας, να είμαστε απρόσεκτοι. Ακόμη περισσότερο στο παιδί, ξέρουμε ότι μόνο για λίγα λεπτά μπορεί να έχει τεταμμένη την προσοχή του. Αυτό βέβαια επηρεάζει τη μαθησιακή, συναισθηματική και ψυχολογική του ετοιμότητα. Η διαφορά της απλής απροσεξίας από τη ΔΕΠ-Υ είναι στην ποσότητα και στη σταθερότητα  της δυσκολίας αυτής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ; Πότε γίνεται “τεστ” για ΔΕΠ-Υ ;
Αρχικά χρειάζεται ενδελεχής ιατρική εξέταση ώστε να αποκλειστούν οι φυσικές αιτίες των συμπτωμάτων της διάσπασης, π.χ. πρόβλημα όρασης. Στη συνέχεια, μόλις αποκλειστούν οι πιθανές αιτίες, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία με εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ για να προσεγγίστε την ορθή διάγνωσή της: με Test και με την κλινική εικόνα του παιδιού. Οι επαγγελματίες που μπορούν να δώσουν υπεύθυνη απάντηση για τη ΔΕΠ-Υ είναι: παιδοψυχίατροι, εξειδικευμένοι παιδαγωγοί, αναπτυξιακοί / συμπεριφορικοί παιδίατροι, νευρολόγοι συμπεριφοράς και κλινικοί λειτουργοί.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η ΔΕΠ-Υ θα διαγνωσθεί μέσα από μια διαδικασία συνεντεύξεων αξιολόγησης. Σημασία έχει η ιστορία του παιδιού και η καθημερινή του ζωή στο σπίτι, στο σχολείο και στην παιδική χαρά.

Η ΔΕΠ-Υ είναι η διάγνωση του «αποκλεισμού». Με τις ερωτήσεις που ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θέτει, συμβάλει στην εξάλειψη άλλων αιτιών της απροσεξίας, υπερκινητικότητας ή παρορμητικότητας κατά την ατομική ή κοινωνική ζωή – φυσικά ελέγχοντας το παιδί με το μέσο όρο των άλλων συνομιλήκων.

Το κλειδί για τη διάγνωση είναι η διαπίστωση αν η ύπαρξη των χαρακτηριστικών της Διάσπασης είναι από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού ή τι συμβαίνει τουλάχιστον τους τελευταίους 6 μήνες.

Προβληματίζεστε;

Αν ναι, η συμβουλή ειδικού είναι απαραίτητη για να ελέγξει και να διαχειριστεί έγκαιρα τη Μαθησιακή Δυσκολία του παιδιού.

 

 [:]

Share this...