ΔιαχείρισηΣυμβουλές

Σε αγαπώ!!!

[:el]Ο Φλεβάρης είναι ο μήνας του έρωτα… της αγάπης… του “μαζί”! Άλλοι άνθρωποι δυσκολεύονται να απολαύσουν ή να διατηρήσουν μία φιλική, ζεστή σχέση και άλλοι έχουν ιδιαίτερες φιλικές ικανότητες επικοινωνίας.

Η ανάπτυξη θερμών διαπροσωπικών σχέσεων εξαρτάται από τα γενετήσια στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού και συγχρόνως από την εμπειρία, ενίσχυση, ματαίωση ή απογοήτευση που βιώνει ο καθένας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως γονείς και παιδαγωγοί οφείλουν να καλλιεργήσουν ανάλογες ικανότητες διαπροσωπικών σχέσεων για να πείσουν το παιδί για την αγάπη τους αλλά και να υποδείξουν πώς δείχνουμε την αγάπη μας στον άλλο: αλλιώς στο φίλο, αλλιώς στη δασκάλα, αλλιώς στον παππού.
Η εκπαίδευση του παιδιού ξεκινάει από τους πρώτους μήνες της ζωής.

Εμείς το αγαπάμε, και το δείχνουμε με χαμόγελο, με άγγιγμα, με συνομιλία, κοιτάζοντάς το όταν του μιλάμε.

Φτάνοντας στα 2 έτη, οργανώνουμε ομάδες παιχνιδιού με 1 η 2 σταθερούς φίλους και συγκεκριμένους ρόλους κάθε φορά ώστε όλοι να πειραματίζονται. Συγχρόνως, υπερβάλλουμε εμείς καθώς υποδεικνύουμε αυτό που νοιώθουμε, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό.

Αργότερα, στα 4 έτη, η ομάδα μεγαλώνει, μιλάει, εκφράζει με λέξεις και κινήσεις την αγάπη και, γενικά, το συναίσθημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: στη διάρκεια συνεύρεσης των παιδιών -η μεγάλη διάρκεια κουράζει- και στο είδος της δραστηριότητας -χρειάζεται εναλλαγή του έντονου με το ουδέτερο συναίσθημα.

Οι μεγάλοι, σε κάποιες στιγμές του παιχνιδιού επεμβαίνουμε με θετική ενίσχυση και σχόλιο. Ας αποφεύγουμε να κατηγορούμε κάποιο παιδί. Ας μιλήσουμε για το καλό, ας θαυμάσουμε κάποιον, ας ενθουσιαστούμε με κάποια άλλη.

Και μετά από κάθε δραστηριότητα, μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι, ας ρωτήσουμε το παιδί τι του άρεσε, τι δεν θέλει να ξανακάνει, με ποιον φίλο έπαιξε πιο όμορφα και με ποιον θέλει να ξανασυναντηθεί.
Όποτε δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα της κάθε δράσης, είναι καλό να ζητήσουμε τη συμβουλή του ειδικού και όχι να πειραματιζόμαστε.

Η εξοικείωση να δείχνει και να διαχειρίζεται το συναίσθημά του το παιδί μας είναι ένδειξη αλλά και προπομπός της ωριμότητας.

Ας είμαστε αρωγοί του… για να μάθουμε οι γονείς να είμαστε γονείς!!!

 

*Το κείμενο της Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε στο we24.gr

 

 [:]

Share this...