ΔιαχείρισηΣυμβουλές

Ανατροφή του παιδιού με τη γιαγιά

[:el]Το παιδάκι που γεννιέται μεγαλώνει με τους γονείς του: αυτός είναι ο γενικός κανόνας της ζωής. Εκεί νοιώθει ζεστασιά, το γλυκό χάδι της μάνας και το χαμόγελο του πατέρα. Μεγαλώνει χωρίς αμφιβολίες για ΑΓΑΠΗ, χωρίς άγχος – ή περίπου έτσι.

Πώς νοιώθει το παιδί που το μετακομίζουν οι γονείς του στο σπίτι της γιαγιάς; Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς νοιώθει η μάνα, ο πατέρας; Πώς ωριμάζει συναισθηματικά το παιδί, μακρυά από το φυσιολογικό περιβάλλον του;

Από την επαγγελματική μου πείρα, έχω αρκετά αντίστοιχα παραδείγματα – γι’ αυτό σήμερα θεώρησα αναγκαίο να ευαισθητοποιήσω λίγο τους γονείς, ως προς το θέμα αυτό.

Η γιαγιά πράγματι αγαπάει το παιδί. Είναι αδύνατο όμως, να προσφέρει τη ζεστασιά του γονιού – και λόγω ηλικίας και λόγω υπερπροστασίας, και λόγω κούρασής της. Τότε το παιδί νοιώθει ότι κάτι του λείπει.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η αντικοινωνικότητα, η συμμετοχή σε συμμορίες για να ανήκει κάπου, ο συνεχής προβληματισμός. Παρουσιάζει αυξημένη επιθετικότητα, παραβατική συμπεριφορά, επίκτητη Διάσπαση Προσοχής και ανασφάλεια.

Τα περισσότερα παιδιά που μεγαλώνουν έτσι, είναι καταθλιπτικά ή κάνουν νωρίς γάμους και περισσότερα διαζύγια. Προτείνεται λοιπόν η έγκαιρη συνεργασία με Ειδικό για την εξισορρόπηση των ψυχολογικών αναγκών του παιδιού. Βέβαια η πρόληψη είναι προτιμότερη!

Ας παρέχουμε φροντίδα στο παιδί ώστε να μεγαλώσουμε έναν ΣΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. Αυτός είναι ο προορισμός μας στη ζωή!!!

*Το κείμενο της Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε στο we24.gr.

 

 

 [:]

Share this...