ΔιαχείρισηΟικογένεια

Παιδί με Διάσπαση Προσοχής κινδυνεύει για παχυσαρκία

[:el]Όταν το παιδί δεν ελέγχει την Προσοχή του στο παιχνίδι και στο μάθημα, εύκολα χάνει τον έλεγχο και στη διατροφή! Τότε καταλήγει παχύσαρκο.

Μία καινούρια έρευνα από το Johns Hopkins Children’s Center αποκαλύπτει ότι τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχή ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι πιο πιθανό και πιο συχνό να έχουν διαταραγμένη διατροφή!

Υπάρχουν παιδιά που τρώνε ελάχιστο,  και άλλα που τα γεύματά τους είναι μεγάλα και συχνά. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτή τη διαταραχή ως «Σύνδρομο Έλλειψης Διατροφικού Ελέγχου» – ανάλογη διαταραχή με την παχυσαρκία. Ο οργανισμός αυτού του παιδιού δεν δίνει εντολή να σταματήσει να τρώει μόλις χορτάσει. Τα  παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν 12πλάσια πιθανότητα να πάσχουν από το Σύνδρομο της Έλλειψης Διατροφικού Ελέγχου.

Ένας αρνητικός παράγοντας στις έρευνες αυτές είναι ότι το δείγμα, τα παιδιά δηλαδή, είναι συνήθως αγόρια γιατί είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αγοριών με ΔΕΠ-Υ αντί των κοριτσιών. Άρα οι ερευνητές οφείλουν να ασχοληθούν με ανάλογο αριθμό κοριτσιών εξετάζοντας το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, ο Reinblatt, PhD, επικεφαλής πολύχρονης έρευνας υποστηρίζει ότι είναι ακόμη άγνωστη η ρίζα της σχέσης αυτής (ΔΕΠ-Υ με Παχυσαρκία). Και συνεχίζει: «Η σχέση ΔΕΠ-Υ – Παχυσαρκίας ίσως είναι αλληλεξαρτώμενη ειδικά όταν υπάρχει γενετήσια προδιάθεση για παρορμητικότητα.» Αυτή η άποψη χρειάζεται ακόμη να ερευνηθεί.
Υποστηρίζει συγχρόνως ότι είναι φρόνιμο να οργανωθεί το κάθε παιδί, από τη βρεφική ηλικία, προληπτικά, με ορθή ποσότητα και συχνότητα γευμάτων.

Oι Pagoto et al. (2009)  ανακοίνωσαν ότι όσο περισσότερη διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μάθαινε το παιδί, τόσο μικρότερη απόκλιση είχε από το φυσιολογικό βάρος.
Τέλος, ερευνητές στη Σουηδία σημείωσαν την αύξηση της ντοπαμίνης (ορμόνη της ευτυχίας) στον εγκέφαλο, ακόμη και τη στιγμή που το παιδί απλά έβλεπε το φαγητό! Για αυτό και δίδαξαν να μην δίνεται φαγητό ως αμοιβή στο παιδί, ειδικά με ΔΕΠ-Υ, γιατί μετά η  ευχαρίστηση θα προϋποθέτει τροφή και το αντίθετο.

Η επιτυχία πρέπει να συνοδεύται από κίνητρο για «υψηλότερη», δυσκολότερη προσπάθεια!

Για τις απορίες σας, ας μας γράψτε στο info@i-paidi.gr . Θα λάβετε σύντομα απάντηση! Θέλουμε να νοιώθετε ότι είμαστε δίπλα σας!!!

[:]

Share this...