ΠροτάσειςΣυνταγές

Νοστιμιά με γαριδούλες

Οι μικρές μικρούλες θέλουν ελάχιστο βράσιμο. Είναι δυσκολότερες στο καθάρισμα αλλά θα σας αποζημειώσουν λόγω της νοστιμότατης γεύσης τους! Προτιμούμε τις ολόφρεσκες αντί τις κατεψυγμένες και για τη γεύση και για τις πολλές και πλούσιες θρεπτικές ουσίες, για κάθε παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Υλικά:   (4 μερίδες)

1,5 κιλό μικρές  γαριδούλες

2 ξερά κρεμμύδια

1 κούπα ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδο

4 κανονικές ντομάτες  τριμμένες ή

1 κουτί ντοματάκια

6 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κούπας ούζο

Λίγο αλάτι  και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις γαριδούλες με νερό. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, μέσα σε κρύο νερό με λίγο ξύδι, να τις σκεπάζει. Παίρνουν μία μόνο βράση. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι για 2 λεπτά και την ζαναβάζομε να βράσει. Όταν πάρουν βράση, σουρώνουμε το νερό σε μπολ (δεν το πετάμε το νερό) και αφού κρυώσουν λίγο οι  γαριδούλες τις καθαρίζουμε.  Μετά το χρησιμοποιούμε για μακαρονάδα.

Κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο στην
κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε την ντομάτα και το μαϊντανό. Σβήνουμε με το ούζο.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά της.  Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Βάζουμε και λίγο από το γαριδόζουμο (μισό φλυυτζάνι) και
μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και τις γαρίδες. Βράζουνε για 5 λεπτά

Για τη μακαρονάδα:

300 γραμμάρια μακαρόνια χοντρά

το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες

Αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Βράζουμε για 11 λεπτά τα μακαρόνια στο ζωμό από τις γαρίδες αφού συμπληρώσουμε με κατάλληλη ποσότητα νερό  μέσα στο οποίο βάζουμε 2 κουταλιές λάδι και λίγο αλάτι, να μείνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγη-λίγη από τη σάλτα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε τα μακαρόνια  με λίγο τριμμένο τυρί.

Παρατηρήσεις:

1)Η σάλτσα μας μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες γαρίδες.
Αν είναι ακαθάριστες τις επεξεργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αν είναι  καθαρισμένες απλώς τις ζεματάμε στο ξιδόνερο
και τις χρησιμοποιούμε.

2)Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε στη σάλτσα πιπεριές  κομμένες σε καρεδάκια ή ακόμη κι ελιές μαύρες και μανιτάρια. Εμείς τις προτιμούμε σκέτες,  και δεν προσθέτω άλλα λαχανικά ειδικά αν έχω αρκετές. Αλλιώς είναι μια καλή λύση για να αυγατίσουν και να βγάλουν περισσότερα πιάτα.

3) Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να βάλουμε 100 γραμμάρια φέτα
στη σάλτσα μαζί με τις γαρίδες .

Προσθέτει νοστιμιά στη σάλτσα που τρώγεται ακόμη και σκέτη!

4) Το ελαιόλαδο βοηθά να μη κολλήσουν τα μακαρόνια. Το βάζουμε στο νερό που βράζουν ή όταν τα σουρώσουμε, ή και στα δύο  Αυτές οι μακαρονάδες που ανακατεύονται με τη σάλτσα μένουν νόστιμες ακόμη κι αν ξαναζεσταθούν μ’ αυτό τον τρόπο!

 

Share this...