ΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

Το παιδί μου δεν συγκεντρώνεται: γιατί;

Σήμερα, περισσότερα από τα μισά παιδιά σε όλες τις χώρες δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν: ποιες είναι οι αιτίες;
Ο υπολογιστής σκοτώνει την προσοχή, την εστίαση, τη συγκέντρωση. Το παιδί όταν παίζει, όταν διαβάζει ένα εξωσχολικό βιβλίο και όταν κάνει διάλογο πρέπει να στέκεται μακρυά από το ανοιχτό pc. Έτσι δεν θα παίρνει μηνύματα ούτε θα παρασύρεται από τις φωτό της οθόνης.
Βέβαια η επικοινωνία είναι σημαντική τόσο που από την προνηπιακή ηλικία προσπαθούμε να την ενισχύσουμε στα παιδιά. Τι θα τα συμβουλεύσουμε λοιπόν; Για να μην διακόπτουν τη δραστηριότητα που κάνουν, το κάθε παιδί θα βάλει κανόνα στον εαυτό του κάποιες συγκεκριμένες ώρες που θα βλέπει τα εισερχόμενα γράμματα, π.χ. 8.00, 15.00 και 21.00. Μόνο.
Σωστή διαχείριση πρέπει να μάθουν τα παιδιά και για το κινητό τους. Όταν είναι απασχολημένα, ας μαγνητοφωνήσουν μήνυμα που προτρέπει να στείλει η καλών ένα γραπτό μήνυμα…και ας χαμηλώσουν τον ήχο κλήσης.
Στην περίπτωση που το παιδί πρέπει να ασχοληθεί με 2 ή 3 διαφορετικές υποχρεώσεις, ας τις κάνει χώρια, τη μία μετά την άλλη. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η μεμονομένη ενασχόληση ενισχύει τη συγκέντρωση και την προσοχή. Πρωταρχικά θα πρέπει να φτιάξει μία λίστα με τη σειρά πο θα ασχοληθεί με τις δολειές του.
Ας δώστε κίνητρα στο παιδί για να μην βαριέται να ασχοληθεί με κάτι που δεν θέλει. Ας κάνει ένα περισσότερο διάλειμμα μόλις τελειώσει την υποχρεωτική, βαρετή δουλειά.
Βεβαίως, οι προαναφερόμενες τεχνικές απαιτούν οργάνωση για να μειωθεί το άγχος. Μεγάλη προσοχή οφείλουν οι γονείς να δώσουν στον τόνο της φωνής τους όπως και στη γλώσσα το σώματος.
Τέλος, η διατροφή παίζει εξέχοντα ρόλο στη συγκέντρωση. Ο εγκέφαλος τρέφεται για να σκεφτεί!!! Το πλήρες πρωινό είναι υποχρεωτικό για κάθε παιδί –όπως άλλωστε και για όλους μας. Η πρωτεϊνη είναι καθοριστικής σημασίας. Λεπτομέρειες δίνει ο Γ. Ευθυμίου, PhD, στο http://www.i-paidi.gr/2016/07/o-rolos-tis-diatrofis-stin-antimetopisi-tis-diaspasis-prosochis/ .
Δεν πρέπει να ξεχάστε τον ψυχολογικό παράγοντα. Το National Institute of Mental Health λέει ότι όταν το παιδί νοιώθει μοναξιά ή ανίκανο ή άτυχο τότε αυξάνεται η δυσκολία συγκέντρωσης.
Μόλις λοιπόν υποψιαστείτε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει αμέσως να συμβουλευτείτε τον Ειδικό στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Υπάρχουν τεχνικές που μαζί με τις ατομικές συνεδρίες διαχείρισης και τη διατροφή (στην Αμερική προσθέτουν άμεσα και τη φαρμακευτική αγωγή) όσο νωρίτερα λάβουν χώρα, τόσο πιο εύκολα θα μειώσουν ή θα εξαφανίσουν τη δυσκολία.
Υπάρχουν λοιπόν πολλές τεχνικές συγκέντρωσης. Οι ερευνητές μάς ενημερώνουν συνέχεια…κι εμείς, εσάς!!!

Share this...