BlogΔιαχείρισηΙουλία ΚατσαΐτηΟικογένειαΣχολείο

Ξέρεις τη σημασία της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας

Να πάρω το παιδί μου αγκαλιά; Ή μήπως να το αφήσω να ηρεμήσει μόνο του; Μήπως με χειρίζεται; Μήπως το κακομαθαίνω; Καταλαβαίνει όταν του μιλάω; Ή δεν καταλαβαίνουν τα μωρά; Ένα σωρό απορίες που ταλανίζουν το μυαλό ενός γονέα! Κι ένα περιβάλλον που συνήθως καλοπροαίρετα μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Το σίγουρο είναι μονάχα ένα! Τόσο η λεκτική όσο και η μη λεκτική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά ό,τι ηλικία κι αν έχουν!

Ένα μωρό βγαίνοντας από το προστατευμένο περιβάλλον της ενδομήτριας ζωής βιώνει με τη γέννησή του ένα «τραύμα». Η αγκαλιά, το χάδι και η φωνή της μητέρας του είναι η μοναδική πηγή ασφάλειας τις πρώτες ώρες της ζωής του και όχι μόνο. Η ανάγκη του αυτή συνεχίζεται όσο μεγαλώνει προκειμένου να χτίσει μια υγιή προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση. Η αγκαλιά αποτελεί μια ασφαλή βάση, που επιτρέπει στο παιδί να εξερευνήσει τον κόσμο! Το χάδι το ανακουφίζει όποτε κάτι το ταλαιπωρεί και το βοηθά να μάθει τα όρια του σώματός του και να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Η λεκτική επικοινωνία το βοηθά να δώσει νόημα στις εμπειρίες και τα συναισθήματα που βιώνει. Ακόμα κι αν είναι τόσο μωρό ώστε να μην μπορεί να εκφέρει λόγο, μπορεί να καταλάβει το συναισθηματικό νόημα όσων ακούει. Ακόμα και η ίδια η φωνή των οικείων του προσώπων αποτελεί γι’ αυτό επικοινωνία.

Για τα παιδιά που πάσχουν από κάποια διαταραχή, όπως η ΔΕΠ-Υ η επικοινωνία λεκτική ή μη έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Η σωματική επαφή μπορεί να το ανακουφίσει τις στιγμές που έχει υπερένταση ή να το ανακουφίσει όταν πέφτει και χτυπά ή όταν αποτυγχάνουν οι προσπάθειές του. Μέσα από τη λεκτική επικοινωνία το παιδί μαθαίνει τους κανόνες της συνομιλίας, τους κοινωνικούς ρόλους και κανόνες που διέπουν όχι μόνο ένα διάλογο, αλλά και την κοινωνική ή σχολική  ζωή εν γένει. Μέσα από την επαφή με τους γονείς το παιδί επιβραβεύεται, παρηγορείται και μαθαίνει.

Έτσι, καταλήγοντας, καλό θα ήταν οι γονείς να θυμούνται πως ποτέ η επαφή με το παιδί δεν απέφερε αρνητικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει υπερβολή στην ανάγκη του για αγκαλιά, για χάδι! Δεν έχει νόημα να προτιμούμε τη σιωπή με τη λογική ότι δεν καταλαβαίνει! Τα παιδιά χρειάζονται να τους δείχνουμε τα συναισθήματά μας, να τους μιλάμε, να τα αγκαλιάζουμε! Τα χρειάζονται για να επιβιώσουν, για να μεγαλώσουν, για να εξερευνήσουν τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους από τη στιγμή που θα γεννηθούν!

Share this...