ΔιαχείρισηΟικογένειαΣυμβουλές

ΣΟΛ-ΛΑ-ΣΙ: βοηθά το παιδί με ΔΕΠ-Υ

«Η μουσική ενδυναμώνει τις περιοχές του μυαλού που είναι αδύναμες στο παιδί με ΔΕΠ-Υ» απέδειξαν οι ερευνητές (Dr. Georgi Lozanov, 2014).
Η μουσική ενισχύει τον φλοιού του εγκεφάλου για επίδοση ακουστική, οπτική / χωρική και κινητική. Οι περιοχές αυτές συνδέονται με την ομιλία και γλωσσικές δεξιότητες, την ανάγνωση, κατανόηση γραπτού λόγου, μαθηματικά, την επίλυση προβλημάτων, την οργάνωση του εγκεφάλου, την εστίαση, και τις προκλήσεις για προσοχή.
Η μελωδική ακολουθία κι ο αυτοσχεδιασμός πάνω σε απλά μοτίβα μπορούν πραγματικά να εμπνεύσουν τα παιδιά. Μπορούμε έτσι να τα οδηγήσουμε στη δημιουργία και σε πολύ υψηλή συγκέντρωση .
Αυτό είναι και το θαυμαστό αποτέλεσμα της μουσικής που συνεχώς εξελίσσεται μέσα από τη συνεκτικότητα και τη πλοκή των ήχων και των ρυθμικών αξιών που όλες όμως συντάσσονται κάτω από το αυστηρό και σταθερό πλέγμα του ρυθμού.
Σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ βοηθάνε όλα τα είδη της μουσικής. Μόνο κάποια κομμάτια της κλασσικής μουσικής χτίζουν μεγαλύτερη, καλύτερη οργάνωση του μυαλού. Η τζαζ ή η ποπ δεν φέρνει τα ίδια αποτελέσματα. Μία εργασία του Donald Shetler, Ed.D., στο Eastman School of Music, απέδειξε ότι τα παιδιά που ακούγανε κλασσική μουσική για 20 λεπτά την ημέρα, ανάπτυξαν ευκολότερα το λόγο, είχαν πιο δυνατή μνήμη και καλύτερη οργάνωση μυαλού.
Θα ακούστε απλό παράδειγμα με τρεις βασικές νότες ΣΟΛ-ΛΑ-ΣΙ. Το παιδί μπορεί εύκολα να εξασκηθεί να το παίζει… μπορεί επίσης να το εξελίξει και να δημιουργήσει το δικό του νέο μοτίβο. Αυτή η μουσική θα είναι πλέον ο πρόδρομος για τη διαχείριση της ΔΕΠ-Υ

Share this...