ΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένειαΣυμβουλές

10 τρόποι για να ΥΠΑΚΟΥΕΙ το παιδί με ΔΕΠ-Υ

 

Το κάθε παιδί στα 3 του χρόνια, στα 6 και στα 13, συμπεριφέρεται σαν να ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΑΦΤΙΑ του! Ακόμη περισσότερο, το παιδί με ΔΕΠ-Υ (Διάσπαση Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα).

Οι γονείς αναρωτιούνται: «Πώς θα μπορέσουμε να μας υπακούει το παιδί μας;» Υπάρχουν λύσεις:

 

  1. Μην αρχίστε να μιλάτε μέχρι να έχετε όλη την προσοχή του παιδιού
    -καθήστε δίπλα του,-φροντίστε ώστε να μην υπάρχουν θόρυβοι στο δωμάτιο

    -πείτε π.χ. «Λοιπόν, αύριο θα φάμε το πρώτο μας παγωτό!!!»,

    -περιμένετε μέχρι να σας κοιτάξει,

    -μιλήστε με λίγα λόγια για αυτό που συνέβει –χρησιμοποιώντας τις πιο απαραίτητες λέξεις.

  1. Θεσπίστε ημερήσιο σταθερό πρόγραμμα
    Η αλλαγή του προγράμματος, κάθε τι νέο, κάθε άγνωστη γνωριμία ανθρώπου ή δραστηριότητας, δημιουργεί άγχος στο παιδί με ΔΕΠ-Υ. Ας ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα το παιδί, εκτός κι αν υπάρξει αλλαγή που θα έχει ήδη συζητηθεί.

 

  1. Ολοκληρώστε ό,τι θα πείτε στο παιδί με ΔΕΠ-Υ, μέσα σε 1-2 λεπτά
    Το παιδί με ΔΕΠ-Υ ακούει καθημερινά πολλές παρατηρήσεις, κάνει λάθη, δυσκολεύεται από την λανθασμένη στοίχιση των νευρώνων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακούσει με προσοχή για πολύ ώρα. Αγχώνεται. Μπλοκάρει. Το καλύτερο είναι σε 1 λεπτό, να έχετε ολοκληρώσει το σχόλιο ή ακόμη και την ποινή που του επιβάλλετε.

 

  1. Μην επαναλαμβάνεστε
    Σε περίπτωση που δεν σας προσέχει, εάν δεν σας απαντήσει στην πρώτη ερώτηση, μην επαναλαμβάνεστε. Να ξεκινήστε πάλι από την αρχή.

 

  1. Αποδεχτείτε τις προτιμήσεις του
    Τα παιδιά έχουν διαφορετικές προτιμήσεις από εμάς τους μεγάλους και πολλές φορές αγνοούν αυτό που προτείνουμε, εάν δεν τους αρέσει. Ακόμη περισσότερο, το παιδί που ζει με τη διαταραχή της Υπερκινητικότητας, απαιτεί έντονη κινητοποίηση: «Παιδί μου, 2-λεπτά θα μελετήσεις, και μετά θα κάνεις διάλειμμα» …έτσι ξεκινάτε και σταδιακά αυξάνετε το χρόνο μελέτης.

 

  1. Δώστε 2-επιλογές
    Αντί να δώσουμε εντολή στο παιδί π.χ. «Φεύγουμε τώρα!», ας το αφήσουμε να επιλέξει μεταξύ δύο επιλογών. Π.χ. «Θες τώρα να πάμε βόλτα ή σε 10 λεπτά;»

 

  1. Μείνετε ήρεμοι
    Όπως κι αν μιλήσει το παιδί, θα πρέπει να έχουμε ήρεμο και σταθερό χρώμα στη φωνή μας: π.χ. «Συμφωνήσαμε ότι θα φύγουμε σε 5 λεπτά. Μόνο όταν μεγαλώσεις, θα κάθεσαι όλη μέρα στην παραλία!».

 

  1. Γίνε ο καθρέφτης του
    Ως γονιός πρέπει να είμαστε το παράδειγμα στο παιδί μας. Αντί να δίνουμε συμβουλές, να κάνουμε αυτό που διδάσκουμε το παιδί μας! Να θυμόμαστε ότι η Βιωματική Εκπαίδευση είναι ιδανικός τρόπος διδασκαλίας, ειδικά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ.

 

  1. Εκπαιδεύσου – μελέτησε – συμβουλέψου
    Ο τρόπος ανατροφής του παιδιού με ΔΕΠ-Υ έχει διαφορετικά «κολπάκια», διαφορετικές τεχνικές, λόγω της συγκεκριμένης Διαταραχής. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία –συνήθως στα αγγλικά-, αξιόπιστοι ιστότοποι – www.i-paidi.gr – και εξειδικευμένοι επιστήμονες που, μόνο αυτοί, μπορούν να συμβουλέψουν το γονιό.

 

  1. Επικοινώνησε με άλλους γονιούς παιδιών με ΔΕΠ-Υ
     Το forum, με ζωντανό διάλογο, λειτουργεί ως φιλική παρέα, ως τόπος κουβεντούλας του καθένα που συμμετέχει. Στο www.i-paidi.gr  υπάρχει και είναι έτοιμο να γράψτε τη γνώμη σας. Γίνετε συζητησούλα. Αλλά να μην ξεχνάμε: υπεύθυνη γνώμη και συμβουλές διαχείρισης δίνουν μόνο οι επιστήμονες.

 

Share this...