Οικογένεια

Λύσεις – απαντήσεις στο παιδί με ΔΕΠ-Υ

Ευαισθητοποίηση γονιού

Ερωτήματα και απορίες δημιουργεί η καθημερινότητα του παιδιού με ΔΕΠ-Υ:

«Αφού είμαι τόσο έξυπνο παιδί,  γιατί ξεχνάω είκολα;»

«Υπάρχει λόγος που δεν έχω φίλους;»

«Λένε ότι έχω Διάσπαση Προσοχής: είναι κακό ή καλό;»

«Εάν είμαι παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), σημαίνει ότι έχω ανεπαρκή νοημοσύνη;».

Το κάθε «ανήσυχο» παιδί με ΔΕΠ-Υ βιώνει αρκετές δυσκολίες στη μαθησιακή του απόδοση, στην κοινωνική αποδοχή, στη συναισθηματική ωριμότητα ή σε άλλους τομείς. Το αποτέλεσμα είναι να «αποσύρεται» σιγά-σιγά, να απομονώνεται, να είναι επιθετικό  ή να ζητάει λύτρωση στην παραβατική συμπεριφορά.

Όμως, το «ανήσυχο» παιδί είναι αξιαγάπητο, χαρισματικό και δημιουργικό παιδί! Αρκεί μόνο ή με τους γονείς και στενούς φίλους να ανακαλύψει τις ικανότητές του και να τις εκμεταλλευτεί!

Να μάθει να είναι περήφανο παιδί γιατί η ΔΕΠ-Υ τού εξασφαλίζει έναν εξαιρετικά δημιουργικό εγκέφαλο. Η μόνη προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί πλήρως είναι η έγκαιρη οργάνωσή του από εξειδικευμένο επιστήμονα!

Ας βάζει έναν στόχο κάθε ημέρα ή κάθε μήνα, με την υποχρέωση να τον πραματοποιεί πλήρως. Για παράδειγμα, κι ας είναι 6 ετών, όλο τον Ιούλιο, καθημερινά, θα στρώνει το τραπέζι για φαγητό. Όλο τον Αύγουστο, θα διατηρεί περιποιημένο το δωμάτιό του. Στη συνέχεια, όλο το Σεπτέμβρη, δεν θα θυμώνει.

Όσο δύσκολη κι αν είναι η ευαισθητοποίηση του γονιού, τόσο αναγκαία αποδεικνύεται. Φυσικά στην αρχή δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. Χωρίς αναβολή, θα πρέπει να εγγραφεί στο fοrum του i-paidi.gr και στο newsletter του www.i-paidi.gr , θα πρέπει να διαβάσει σχετικά βιβλία και να επισκεφτεί εξειδικευμένο παιδοψυχολόγο ή αναπτυξιολόγο. Ο πλέον σύγχρονος και ξεκούραστος τρόπος ενημέρωσης γίνονται μέσω skype.

Τελικά δεν είναι εύκολο να ανατρέφεις ένα χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ. Μπορείς όμως να συμμετέχεις σε ομάδα για να μάθεις πώς τα πολλαπλά θετικά στοιχεία του μπορούν να οδηγήσουν την οικογένεια, σε ευχάριστη ζωή!

Share this...