ΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΟικογένειαΣυμπεριφορά

Είναι πανέξυπνο παιδί: πώς θα το βοηθήσουμε!!!

Είναι χαρισματικό το παιδί όταν έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Είναι πανέξυπνο, δημιουργικό, δραστήριο, χαριτωμένο: έχει πολλές δεξιότητες που αξίζει να τις αξιοποιήσει! Ας το βοηθήσουμε λοιπόν!!!

Εάν το παιδί σου τρέχει συνέχεια ή αν ξεχνάει συχνά ή αν δεν έχει φίλους ή αν δυσκολεύεται να οργανωθεί ή αν έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ ή αν κι εσύ ο γονιός ήσουνα έτσι μικρός τότε μαμά, μπαμπά να ψάξτε ποιες είναι οι υψηλές ικανότητές του! Αν το μαλώνετε αν το απογοητεύετε αν το παραμελείτε, τότε θα αρρωστήσει από κατάθλιψη.

Αυτό το αγόρι ή το κορίτσι, λόγω του υψηλού IQ (Harvard, 2015) χρειάζεται καθοδήγηση για να μπορέσει να εκφράσει τις δεξιότητές του. Ο εξειδικευμένος παιδοψυχολόγος ή αναπτυξιολόγος, με συγκεκριμένα τεστ θα «εξερευνήσει» τους νευρώνες του εγκεφάλου ως προς τις δυσκολίες που έχει. Ύστερα, με εξατομικευμένες στρατηγικές χωρίς φάρμακα, θα επιτύχει την παρέμβαση. Ο στόχος του ειδικού είναι να αναδείξει τις ικανότητες του παιδιού χωρίς να το απογοητεύσει λόγω των δυσκολιών που έχει.

Ακριβώς το στόχο αυτό εκπληρούν οι συνεργάτες του Δικτύο i-paidi.gr: με άρθρα ενημερώνουν γενικά για τη ΔΕΠ-Υ και για τη διαχείριση των παιδιών με αυτή τη διαταραχή. Εξατομικευμένες συμβουλές δίνουν εγγράφως στα mails που λαμβάνουν ή στις ερωτήσεις αυτών που παρακολουθούν τις Ημερίδες. Συμβουλές συμπεριφοράς, μελέτης, αθλητισμού και ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Οι τελευταίες έρευνες ανάδειξαν τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής στα «ατίθασα» παιδιά.

Άξιο σχολιασμού είναι τα κορίτσια (δες http://i-paidi.gr/2017/07/iremo-koritsi-echei-dep-y) συχνά διαφέρουν στη συμπεριφορά από τα αγόρια (δες http://i-paidi.gr/2016/10/dep-i-diatarachi-ellimmatikis-prosochis-ke-iperkinitikotita/).

Τα 2 τελευταία χρόνια, φωνάζουμε ότι ο γονιός και η εκπαιδευτικός με παιδιά που

  1. δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου και καθυστερούν,
  2. ξεχνούν αυτό που διάβασαν πριν 3 ώρες,
  3. δυσκολεύονται στην ανάγνωση ενώ προφορικά μιλάνε με ευχέρεια,
  4. αδυνατούν να οργανώσουν την καθημερινότητά τους,

Πρέπει να ενημερώνεται καθημερινά από το Δίκτυο i-paidi.gr, από μικρή ηλικία του παιδιού. Όσο ενωρίτερα σε ηλικία οργανωθεί η εξυπνάδα, η φαντασία, η πολυπλοκότητα στη σκέψη και ανακαλυφθουν οι ικανότητες του αγοριού ή του κοριτσιού, από πεπειραμένο γνώστη της ΔΕΠ-Υ, τόσο πιο ευτυχισμένο παιδί και οικογένεια θα ζει ανάμεσά μας!!!

Share this...