i-paidiΜαίρη Μελανδινού

Καλημέρα: παίζουμε;

Μαίρη Μελανδινού

Ποιος μπορεί να φανταστεί το καλοκαίρι χωρίς «παιχνίδι και παιδί»; Ο καιρός, η έλλειψη υποχρεώσεων, η σύντομη διακοπή των γονιών από τη δουλειά από τη μία, και η φύση του παιδιού από την άλλη, οριοθετούν την άνεση για αυτοσχεδιασμό, πειραματισμό και ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.

Ειδικότερα για τα χαρισματικά παιδιά με διεγνωσμένη ΔΕΠ-Υ ή με στοιχεία Διάσπασης Προσοχής ή Υπερκινητικότητας, προτείνεται η ενίσχυση των ικανοτήτων τους, μέσα από το οργανωμένο παιχνίδι.

Η πεπειραμένη παιδαγωγός Μαίρη Μελανδινού προτείνει λοιπόν τα εξής παιχνίδια:

Α…Βάζω τα καπάκια

Η μαμά, μετά το πρωινό γάλα, μέσα σε έναν δίσκο, τοποθετεί γυάλινα βαζάκια διαφορετικού μεγέθους και τα καπάκια τους χωριστά. Στη συνέχεια ζητάει από το παιδί να τα ταιριάξει. Τέλος, προτείνει στα μεγαλύτερα παιδιά, να τα βιδώσουν.

Είναι ένα απλό παιχνίδι που μπορεί όμως να απασχολήσει το παιδί για αρκετή ώρα.

Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3,5 -4,5 ετών.

 

Β…Χτίζουμε!!!

Στη συνέχεια του προηγούμενου παιχνιδιού, τις επόμενες μέρες, τα παιδιά μπορούν να βάλουν αυτοκόλλητα πάνω σε κάθε βαζάκι, ώστε να φτιάξουν ένα σπίτι.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, κόβουν χαρτί τόσο όσο να αγκαλιάσει το βαζάκι  γύρω-γύρω. Συνενοούνται μετά σχετικά με το θέμα που θα ζωγραφίσουν  το κάθε χαρτί, ώστε να έχουν ζωγραφιές σχετικές.  Όταν τελειώσουν, κολλάνε την κάθε ζωγραφιά σε ένα βαζάκι. Ο σκοπός είναι όταν τοποθετήσουν τα βαζάκια πλάι-πλάι, να φτιάξουν μία γειτονιά – «βαφτίζουν» μετά τη γειτονιά τους!

Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 4,5-8,5 ετών.

 

Γ…Bowling

Το παιδί κόβει τόσες χρωματιστές κόλλες χαρτί όσα τενεκεδάκια από κονσέρβες έχει. Συνεχίζει, διαμορφώνοντας το μέγεθος του χαρτιού ανάλογα. Στη συνέχεια, πάνω σε κάθε κομμάτι, ζωγραφίζει διάφορες φατσούλες, με μαρκαδόρους.

Μετά τοποθετεί τα τενεκεδάκια το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε να σχηματιστεί μία πυραμίδα  (ίσως χρειαστεί να το βοηθήσει η μαμά ). Παίρνει μία μπάλα, απομακρύνεται 6-8 βήματα μακριά από την πυραμίδα και προσπαθεί να ρίξει όσο γίνεται περισσότερα τενεκεδάκια.

Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 4,5-14,5 ετών.

Για όποια διευκρίνιση θέλετε σχετικά με τα παιχνίδια που αρμόζουν στο χαρισματικό παιδί μας, γράψτε στο info@i-paidi.gr .

 

Share this...