i-paidiΑνδρέας Γρ. ΚανδαράκηςΣυμβουλές

ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΠ-Υ

Τα έντονα συναισθήματα  που συχνά βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι  με ΔΕΠ-Υ, αποτελούν μια από τις πιο επιβλαβείς  πτυχές της κατάστασης αυτής. Στο άρθρο αυτό επιχειρείται προσπάθεια κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων που προκαλούν προβλήματα τόσο στο οικογενειακό/σχολικό περιβάλλον όσο και στο ίδιο το άτομο με ΔΕΠ-Υ.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι οι επιστήμονες και οι ειδικοί που ασχολούνται με τη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ αγνοούν τη συναισθηματική διάσταση της κατάστασης αυτής. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν  ότι τα άτομα με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ιδιαίτερα ανυπόμονα, θυμώνουν και απογοητεύονται εύκολα.

Τα άτομα αυτά βιώνουν τα συναισθήματά τους εντονότερα από τα άτομα που δε βρίσκονται στην κατάσταση αυτή. Η χαρά, ο θυμός, η λύπη, ο έρωτας  παίρνουν τεράστιες  διαστάσεις και εύκολα οδηγούν σε παράλογες αντιδράσεις! Σύμφωνα  με τον Daniel Goleman, τη στιγμή της έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ο εγκέφαλος τελεί υπό την ομηρία «της πειρατικής ομάδας των νευρώνων της αμυγδαλής» (“amygdala hijacking”)! Είναι η στιγμή όπου τα άτομα με ΔΕΠ-Υ αισθάνονται και αντιδρούν πριν σκεφτούν, αδυνατώντας  να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους λογικά.

Είναι γνωστό ότι η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων, των έντονων συναισθηματικών φορτίσεων και των προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Παράλληλα όμως,  τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί, μπορούν  να  βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους. Οι σχετικές ενέργειες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου-οριοθετημένουκαι συναισθηματικά θερμού περιβάλλοντος, όπου θα μπορεί να καλλιεργηθεί ο  αυτοέλεγχος των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς. Η εκμάθηση απλών τεχνικών διαχείρισης του άγχους (π.χ. έλεγχος αναπνοής), ο προσωπικός χρόνος για καλή ξεκούραση, η αναζήτηση εναλλακτικών συμπεριφορών αντίδρασης και η συζήτηση όπου θα εκφράζονται οι σκέψεις και τα  συναισθήματα και θα αξιολογούνται οι συμπεριφορές από τα αποτελέσματά τους, είναι κάποιες από τις ενέργειες που οδηγούν σε καλά αποτελέσματα.

 

Share this...