Blogi-paidiΘάλεια ΚουτλήΟικογένειαΣυμβουλές

ΔΕΠ-Υ και τουαλέτα

Η ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ λοιπόν μπορεί να χρειάζονται για να κατακτήσουν ορισμένες δεξιότητες  περισσότερο χρόνο από τα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ , λόγω της έλλειψης αυτοέλεγχου.

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τουαλέτας μεταξύ 24 και 36 μηνών, αλλά τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι συχνά έτοιμα αργότερα από τα περισσότερα παιδιά. Εάν προσπαθήσετε να αναγκάσετε ένα παιδί στην εκμάθηση τουαλέτας  πριν είναι έτοιμο, μπορεί να κάνει τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και με αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί. Εάν το παιδί λοιπόν εμφανίζεται ανέτοιμο, περιμένετε λίγες εβδομάδες ή μήνες και δοκιμάστε ξανά. Τα σημάδια της ετοιμότητας για την αυτονομία στην τουαλέτα  περιλαμβάνουν την κατανόηση του τι είναι η τουαλέτα και των λέξεων που σχετίζονται με αυτή, το ενδιαφέρον για να μένει καθαρό  και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα καθώς  και την ικανότητα να ελέγχει την ουροδόχο κύστη και το έντερό του για ένα ώρες. Οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να έχουν υπομονή και να δίνουν στα παιδιά τους περισσότερο χρόνο ώστε να νιώθουν έτοιμα. Τα παρακάτω βήματα θα φανούν άκρως βοηθητικά για το ξεκίνημα της εκπαίδευσης των μικρών μας φίλων.

Βήμα 1ο

Τοποθετήστε το γιο-γιο στο αγαπημένο του δωμάτιο.

Βήμα 2ο

Ζητήστε από το παιδί σας να καθίσει στο γιο-γιο για λίγα λεπτά, περίπου 20 λεπτά αφού τελειώσει το φαγητό ή όταν φαίνεται ότι θέλει  να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Βάλτε μερικά από τα αγαπημένα του βιβλία κοντά, ώστε να μπορεί να τα διαβάσει ενώ κάθεται. Τα βιβλία θα το βοηθήσουν να εστιάσει την προσοχή του για να παραμείνει στο γιο-γιο. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα CD player με τα αγαπημένα του τραγούδια, ένα αγαπημένο παιχνίδι ώστε  να το κρατήσει εκεί για αρκετά λεπτά

Βήμα 3ο

Δώστε στο παιδί σας ένα ρολόι  με λειτουργία ειδοποίησης με ήχο. Ρυθμίστε το για να χτυπάει κατά διαστήματα περίπου δύο ή τριών ωρών και μετά από τους χρόνους γεύματος. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι όταν ακούγεται αυτός ο ήχος, είναι ώρα να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.

Μερικά παιδιά με ΔΕΠ-Υ θα αγνοήσουν τις εσωτερικές τους ενδείξεις ότι πρέπει να πάνε στην τουαλέτα, επειδή ενδιαφέρονται περισσότερο για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Ο ήχος θα τους υπενθυμίσει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν και να πάνε τουαλέτα ή να χρησιμοποιήσουν το γιο-γιο.

Βήμα 4ο

Ανταμείψτε το παιδί σας για οποιαδήποτε επιτυχία. Να είστε ενθαρρυντικοί και υπομονετικοί. Εάν το παιδί σας έχει ένα ατύχημα, καθαρίστε το και συνεχίστε. Είναι καλό να μην  δείχνετε δυσαρέσκεια προς το παιδί σας καθώς μπορεί να το κλονίσει συναισθηματικά.

 

Θάλεια Κουτλή

Share this...