i-paidiΣυμβουλές

Όταν η θεραπεία συνάντησε την ιππασία…

 Έφη Μουφλουζέλη

Η θεραπευτική ιππασία είναι ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ωφέλιμο εναλλακτικό πρόγραμμα για άτομα με φυσική, νοητική, συναισθηματική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς και υπερκινητικότητας, που χρησιμοποιεί το άλογο ως μέσο αποκατάστασης.

Μέσα από το πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας το άλογο γίνεται το μέσο, ο στίβος γίνεται ο χώρος και το άτομο ο δέκτης μίας εναλλακτικής θεραπείας, που βελτιώνει σημαντικά την υγείας και την ποιότητα της ζωής του και του οικείου περιβάλλοντος του. Απευθύνεται σε άτομα και παιδιά με σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά, ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα από διάφορα σύνδρομα που μπορούν να συνδράμουν συν επικουρικά στην θεραπευτική τους αγωγή.

Μια βόλτα με το άλογο δίνει στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αίσθηση της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Μια εμπειρία πραγματικά πολύτιμη και πρωτόγνωρη για αυτούς, αφού όταν το άλογο περπατά, μεταφέρει στον κορμό του ιππέα την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Ενώ σε άτομα με νοητικά, ψυχολογικά ή προβλήματα συμπεριφοράς δίνει την αίσθηση της ηρεμίας, ασφάλειας και αυτοπεποίθησης που αναζητούν καθημερινά.

Η ιππασία βοηθά στην ανάπτυξη των μυών του κορμού τους και η ευθεία στάση του σώματος που απαιτείται διευκολύνει την αναπνοή τους, ενώ διαφέρει εντελώς από τις συνηθισμένες θεραπείες σε κέντρα αποκατάστασης, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπευτήριο, γυμναστήριο και πισίνα υδροθεραπείας. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες βγαίνουν από το σπίτι και ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, απολαμβάνοντας την ύπαιθρο και την ωφέλιμη επαφή με τα ζώα.

Ακόμη κι αν η πάθηση είναι νοητική ή συναισθηματική, η ανεξαρτησία που χαρίζει η ιππασία καθώς και η επαφή και το δέσιμο με το άλογο, προσφέρει σημαντικά στην διάθεση, την ψυχολογία και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Άλλωστε η θεραπεία είναι ευεργετική όταν το χαμόγελου της ικανοποίησης του παιδιού και του ενήλικα, τοποθετεί την δύσκολη καθημερινότητα, έστω και για λίγο, σε δεύτερη μοίρα.

 

Share this...