Ξέρεις πώς κολυμπά ευχάριστα το παιδί με ΔΕΠ-Υ
Η πολυπληθέστερη διαταραχή στα παιδιά είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Επηρεάζει το παιδί σε ό,τι κάνει καθημερινά γιατί είναι στοιχείο του εαυτού του! Συμπερασματικά, θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό το χαρακτηριστικό –ή Διαταραχή.
Το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που πολύ αρέσει στα παιδιά. Όποια όμως έχουν δυσκολίες λόγω της έντονης και συνεχής κίνησης, της Υπερκινητικότητας, τότε πρέπει να την «χρησιμοποιήσουν» για να διασκεδάζουν – συμμετέχοντας σε πληθώρα παιχνιδιών!!!!! Άρα περισσότερα παιδιά θα παίζουν μαζί τους.
Η καλύτερη προετοιμασία για κολύμπι από το παιδί με ΔΕΠ-Υ είναι η προπόνηση και εκπαίδευση ώστε να μάθει να κολυμπά, χωρίς βοηθήματα.
Οι πολυετής έρευνα της Dr Debbie Phelps αρχικά δίνει εξέχουσα σημασία στη λεκτική προετοιμασία του παιδιού με ΔΕΠ-Υ που θα κολυμπήσει σε λίγες μέρες. Μετά από κάθε συζήτηση, πρέπει να ακολουθεί σχετική ζωγραφική με παιδιά που κολυμπάνε κοντά στην ακτή, δεν τρώνε ούτε στην ακροθαλασσιά και κολυμπάνε στο νερό χωρίς να έχουν σχεδίες, ποδήλατα και άλλα παιχνίδια από σκληρό υλικό.
Η ανάγκη να αλλάζουν παιχνίδια και δραστηριότητες συχνά, τα βοηθά να σκέφτονται, να κάνουν διάλογο με άλλα παιδιά ή και να αποφασίζουν τι «νέο» θα παίξουν. Βέβαια, ο γονιός θα υπενθυμίζει με τρόπο στο παιδί ότι το κάθε παιχνίδι έχει αρχή-μέση-τέλος. Και «διακόπτοντας» με πονηρό τρόπο, θα βοηθήσει το παιδί του να συνεχίσει να συμμετέχει.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις βουτιές. Πρέπει να εξοικειωθεί με το «καμπανάκι» των πνευμόνων, όταν χρειάζονται οξυγόνο, ώστε να ανεβαίνει για να πάρει αέρα, για να ανασάνει. Απαιτείται εγρήγορση στη σωματική ανάγκη.
Το παιδί με παρορμητικότητα και ΔΕΠ-Υ είναι έξυπνο και χαρισματικό. Εκμεταλλευόμενος ο γονιός την ικανότητά του, θα το διδάσκει μία τεχνική κολύμβησης την ημέρα. Όταν την επαναλάβει την επόμενη μέρα, θα εκπλαγεί: το παιδί θυμάται τα πάντα! Γιατί; Γιατί διδασκόταν ενώ κινούνταν ήρεμα.
Η συνεχής επιτυχημένη δραστηριότητα κολύμβυσης λειτουργεί ως επιβράβευση στο παιδί με ΔΕΠ-Υ. Σκεφτείτε ότι πουθενά αλλού δεν τα καταφέρνει τόσο καλά το παιδί!
Τέλος, μετά το κολύμπι, θα ακολουθεί με την οικογένεια, διάλογος επιβράβευσης της «Δράσης στη Θάλασσα»! Στην περίπτωση που οι γονείς χρειαστούν βοήθεια και καθοδήγηση του τρόπου συνεργασίας με το παιδί τους, μπορούν να γράψουν στο info@i-paidi.gr και οι συνεργάτες θα δώσουν άμεση απάντηση.