Τα ωφέλη της ΔΕΠ-Υ
ΔΕΠ-Υ είναι προτέρημα!!!
Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι είναι αδύνατο να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες λόγω της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκολία στην προσοχή, η παρορμητικότητα και η έλλειψη ελέγχου της συμπεριφοράς. Πρακτικά αυτό εμφανίζεται με:
- ανυπομονησία
- ανικανότητα ήρεμης ενασχόλησης
- συχνή απώλεια προσωπικών πραγμάτων
- ονειροπόληση
ολιγόλεπτη συμμετοχή σε ομαδικό παιχνίδι - δυσκολία ανάκλησης μνήμης.
Ο τρόπος διάγνωσης του παιδιού συμπεριλαμβάνει ερωτηματολόγια σχετικά με διαφορετικές ικανότητες του παιδιού, με συχνά συμπτώματα συμπεριφοράς και προσοχής και εξατομικευμένη παρατήρηση μέσα στο γραφείο του Ειδικού. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ που θα βοηθήσει στη διάγνωση αυτής της Διαταραχής. Προτείνουμε δε, η παρέμβαση να γίνεται με συγκεκριμένη διαχείριση συμπεριφοράς και με εξειδικευμένη διατροφή. Σπάνια υπάρχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, μόνο όταν τα συμπτώματα προκαλούν κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού.
Σε πολλόύς ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες, η ΔΕΠ-Υ είναι προτέρημα!!!
Ο Albert Einstein, o Richard Branson , o Salvador Dali, o Adam Levine, o Mozart, o Elvis Presley, o Thomas Edison, o επιχειρηματίας μπαμπάς που ήταν «σβούρα» και ο καλλιτέχνης θείος που είναι «ξεχασιάρης».
Αυτές οι τόσο σημαντικές προσωπικότητες είχαν κάποια κοινές εξαιρετικές ικανότητες:
- ενεργητικότητα: όσοι είχαν σωστή καθοδήγηση γινότανε πρωταθλητές ή πρόεδροι όπου κι αν ασχολούνταν
- δημιουργικότητα: με αποτέλεσμα την παρουσία τους σε καινοτόμες δραστηριότητες και επιχειρήσεις
- καλλιτεχνική παρουσία
- υπερ-εστίαση: παρόλη την αφηρημάδα, τα άτομα με ΔΕΠ-Υ μπορούν να υπερ-εστιάσουν σε ένα μόνο έργο που τους ενδιαφέρει ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από όποιον κι αν ασχολήθηκε έως τώρα
- φαντασία
Οι ικανότητες αυτές επιβάλλουν να μην προσπαθούν οι ενήλικες (γονείς, δάσκαλοι, θεραπευτές) να καθηλώσουν τη διαταραχή αυτή αλλά να αναδείξουν τις σπουδαίες ικανότητες του παιδιού και να μειώσουν τις δυσλειτουργίες του.Υπάρχουν πλέον μέσα διαχείρισης.