Προσοχή στην άθληση των παιδιών με ΔΕΠ-Υ
Χριστίνα Χ. Γαλανοπούλου
Κρίσιμη σημασία αποκτά η ενσωμάτωση της άσκησης στη ζωή ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Η φυσική άσκηση και η άθληση συνεισφέρουν βελτιώνοντας την διάθεση και τη συγκέντρωση. Επίσης, καλλιεργούν υγιείς συνήθειες και βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες και τη ματαίωση που συχνά συνοδεύουν τα παιδιά ΔΕΠ-Υ.
Η άσκηση επιτρέπει στα παιδιά να εκτονώνουν την ενέργεια τους. Μειώνει δε, την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα που τα διακατέχει. Είναι εύκολο τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να εμπλακούν σε αθλητικές δραστηριότητες – προσοχή όμως, γιατί απαιτείται ιδιαίτερη προσέγγιση. Ο μεγάλος «αντίπαλος» είναι ο εαυτός τους και αυτό γιατί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες.
Ωστόσο τα παιδιά που μεγαλώνουν και ζουν με τη ΔΕΠ-Υ δεν έχουν λιγότερες δυνατότητες απ’ ό,τι οι μη διαγνωσμένοι συνομήλικοί τους – απεναντίας θα έλεγα. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η τακτική άσκηση έχει θετική εξέλιξη στην προσοχή και τη συγκέντρωση των παιδιών. Αυτά τα ταλαντούχα παιδιά ΔΕΠ-Υ έλκονται στον αθλητισμό όταν λαμβάνουν αρκετή ατομική προσοχή από τον προπονητή τους. Όμως μόνο ένας έμπειρος επαγγελματίας προπονητής ή γυμναστής μπορεί να κάνει τις ορθές προσαρμογές και τροποποιήσεις στη προπόνηση ώστε οι δυσκολίες να μετατραπούν σε καλή εμπειρία για το παιδί. Η κατανόηση, η υπομονή και η αγάπη είναι αρωγοί στην επιτυχία ενός αθλήματος.
Ο αθλητισμός θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί να κοινωνικοποιείται, να χτίζει σχέσεις και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του – χωρίς να επεκτείνει το άγχος και τη νευρικότητά του.
Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με σωστή αθλητική προπονητική συμπεριφορά!!!
Χριστίνα Χ. Γαλανοπούλου
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής – Προπονήτρια με πολύχρονη προπονητική εμπειρία στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ
Συντονίστρια Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» ΕΔΔΥΠΠΥ Τομέας Υγείας-Άθλησης Δ. Αμαρουσίου.
Προπονήτρια της Marathon Team Junior by Maria Polyzou