i-paidiΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΕΠ-ΥΣυμβουλέςΨυχαγωγία

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΗ

Αλήθεια πόσες μυρωδιές στο σπίτι αυτές τις γιορτινές  μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Μυρωδιές, ακόμα και στων Φώτων! Καλοζυμωμένα μελομακάρονα κι αμυγδαλένιοι κουραμπιέδες! Μα και δώρα, πολλά δώρα και παιχνίδια και φυσικά οι καθιερωμένες διακοπές από το σχολείο. Αυτό το τελευταίο τώρα τι τόθελα μαμάδες μου, ε; Κι όμως για σκεφτείτε πόσο δημιουργικά θα γεμίσει η μέρα η δική σας αλλά και των παιδιών σας  δίνοντάς τους τη χαρά της συμμετοχής σε όλο αυτό το γιορτινό πάρτι των γιορτών;

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν δημιουργικές ανησυχίες, μην το ξεχνάτε αυτό. Εκμεταλλευτείτε το δίνοντας τους την ευκαιρία να παίξουν μαζί σας,γιατί όχι, ακόμη και στην κουζίνα σας! Ναι, καλά διαβάσατε! Οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι τα χαρισματικά παιδιά απασχολούνται  καλύτερα όταν δημιουργούν με τα χέρια τους. Δώστε τους λίγη από τη ζύμη που πλάθετε αυτά τα όμορφα σπιτικά εδέσματα κι αφήστε την φαντασία τους  να σας εκπλήξει! Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας με δικές τους χειροτεχνίες, από πηλό, χαρτί ακόμα και ζυμάρι! Κάποτε μία μητέρα μου έλεγε για την εννιάχρονη κόρη της, πως προκειμένου ν ανακατευτεί με την κουζίνα της μαμάς της άρχισε ν’ αποστηθίζει συνταγές για να την εντυπωσιάσει! Φανταστείτε ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και με το δικό σας παιδί, εάν του κεντρίσετε το ενδιαφέρον. Σκεφτείτε ότι τα για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ο συντομότερος δρόμος απομνημόνευσης  είναι η παρατηρικότητα και το κίνητρο βεβαίως δεν μπορεί να είναι άλλο από το παιχνίδι. Βάλτε τα να παρατηρήσουν τη μύτη του χιονάνθρωπου ή το καπέλο του, δεν πειράζει εάν δεν θυμηθούν ιδιαίτερες λεπτομέρειες όμως η μνήμη τους έχει κάνει ήδη το δικό της ‘αρχείο’.

Υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζαμε μικροί το ΄‘πού βλέπεις;’΄ Ήταν ένα παιχνίδι παρατηρικότητας που προσπαθούσαμε να βρούμε πράγματα στο χώρο και να θυμηθούμε την θέση τους,. Αλήθεια πόσα πράγματα μάθαμε τότε ψάχνοντας για την ραπτομηχανή της γιαγιάς ή τον μύλο του καφέ ή ακόμα και την ξυλόσομπα. Αντίστοιχα μπορούμε και σήμερα να παίξουμε αυτό το παιχνίδι με τα δικά μας παιδιά, στο σπίτι μας ή κάπου αλλού χρησιμοποιώντας τις λέξεις «δεξιά», «αριστερά», «πίσω» και «μπροστά».

Μπορείτε επίσης να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια με όλη την οικογένεια και μάλιστα με έπαθλο! Η επιβράβευση είναι ίσως μία από τις σπουδαιότερες ενθαρρυντικές καταστάσεις  για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία πάντα με την πολύτιμη συμβουλή των επιστημόνων του i-paidi να αναφέρουμε κι άλλα παιχνίδια κι ασκήσεις και πολλά μικρά ‘τρίκ αγάπης’ που θα βοηθήσουν τους γονείς να κατανοήσουν και να βοηθήσουν το δικό τους χαρισματικό παιδί.

Ζήστε κι εσείς σαν παιδί, έρχονται Χριστούγεννα!!!

Από την καινούργια σας φίλη  Άννα Ματθαίου.

Share this...