BlogΕιρήνη Κυριακού

Λάθος το περπάτημα το καλοκαίρι;

Γράφει η εξειδικευμένη ΔΕΠ-Υ  Ειρήνη Κυριακού

Το καλοκαιράκι έφτασε, η ρουτίνα φεύγει.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διώξουμε την πλήξη και να δημιουργήσουμε παρέα με τα παιδιά μας, μέρες γεμάτες με δομές και δραστηριότητες διασκέδασης. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ λειτουργούν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν – και τι αναμένουν οι άλλοι από αυτά. Iσχύει κυρίως για τα μικρότερα παιδιά, τα οποία βαριούνται πολύ εύκολα. Σύμφωνα με την συγγραφέα Jane Hannah «Τα παιδιά μπορούν να χάσουν πολλά από αυτά που έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να κερδίσουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους».

Γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό :

α) Να σχεδιάσετε μερικές δραστηριότητες για να του δώσετε ώθηση μόνοι σας ή με τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή.

β) Να ενισχύσετε τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του παιδιού σας με διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως μπόουλινγκ, επίσκεψη στην παιδική χαρά, κολύμπι κλπ.

γ) Να δημιουργήσετε ρουτίνες και χρονοδιαγράμματα, αφού πρώτα ορίσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα προγραμματισμένων δράσεων, μαζί με τα κενά διαστήματα που έχουν επισημανθεί για ελεύθερο χρόνο. Να καταγράψετε τα πάντα – από περιστασιακές δραστηριότητες ανοικτού τύπου, όπως ανάγνωση ή χρόνο στον υπολογιστή, έως δομημένες, όπως η μαγειρική.

δ) Να δοκιμάσετε ασχολίες που ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα, να ικανοποιούν την φυσική περιέργεια του παιδιού σας για τον κόσμο και να ενισχύουν το ενδιαφέρον του. Καλές επιλογές είναι το περπάτημα στη φύση ή η χειροτεχνία.

ε) Να προγραμματίσετε να έχει τουλάχιστον μια επίτευξη στόχου την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα κάνει τουλάχιστον ένα πράγμα που είναι πραγματικά καλός κάθε μέρα και μιλήστε μαζί του για αυτό επιβραβεύοντάς το.

στ) Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να διασκεδάσετε. Υπάρχουν πολλά είδη λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για να διασκεδάζουν και να εκπαιδεύουν το παιδί σας. Αυτά περιλαμβάνουν παιχνίδια γνώσης της επιστήμης ή της γεωγραφίας, σπαζοκεφαλιές, κρεμάλες, κλπ.

Σε γενικότερο πλαίσιο απολαύστε όλοι μαζί τις διακοπές σας μέσα στο πλαίσιο της παρέας-οικογένειας, στο οποίο ανήκει ενεργά το παιδί. Αφήστε τις δομημένες δραστηριότητες για το απόγευμα, γιατί τότε είναι περισσότερο εστιασμένο και συγκεντρωμένο το παιδί. Τέλος, δείξτε του ενδιαφέρον και θα δείξει και αυτό σε εσάς.

Καλό και ευχάριστο καλοκαίρι σε όλους! ⛱

Share this...