i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλές

Βοηθώ το παιδί με ΔΕΠ-Υ να αντιμετωπίσει το άγχος του για τον κορονοΐό

Σκηνές από έργο επιστημονικής φαντασίας. Άδειοι δρόμοι, κλείσιμο σχολείων, απειλή της δημόσιας υγείας από τον ιό, περιορισμός στο σπίτι. Ο κορωνοϊός τρομάζει μικρούς και μεγάλους. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα στις οικογένειες που υπάρχει παιδί ή έφηβος με ΔΕΠ-Υ. Εκεί, επειδή το 25% των παιδιών αυτών παρουσιάζουν ταυτόχρονα και διαταραχή άγχους, απαιτείται προσεκτικός χειρισμός. Παρακάτω ακολουθούν οδηγίες για το πώς ο γονέας μπορεί να βοηθήσει το παιδί με ΔΕΠ-Υ που έχει άγχος και να συνυπάρξει αρμονικά μαζί του στο σπίτι για τις επόμενες εβδομάδες.

1. Εστίασε στα γεγονότα και αντιμετώπισε τον φόβο σου. Πάρε απόφαση ότι δεν είναι εύκολο να προβλέψεις το μέλλον. Σε τέτοιες καταστάσεις το ερώτημα δεν είναι το πώς θα «ξεριζώσεις» το άγχος σου για το άγνωστο, αλλά το πώς θα μάθεις να ζεις με το άγνωστο χωρίς να το φοβάσαι! Η τακτική επανάληψη στον εαυτό σου της φράσης: «Θα τα καταφέρω», ίσως να σε βοηθήσει.

2. Αναγνώρισε και διαχειρίσου το δικό σου άγχος. Χαλάρωσε με ένα ζεστό μπάνιο, πάρε βαθιές αναπνοές, κάνε γιόγκα. Αποτελείς παράδειγμα μίμησης για το παιδί σου.

3. Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Πήγαινε μια βόλτα ή μείνε σιωπηλή, όταν αγχωθείς. Είσαι ο πρώτος αμυντικός μηχανισμός προστασίας του παιδιού σου από το άγχος του!

4. Ξεκίνα συζήτηση με το παιδί με μία ερώτηση. Στη συνέχεια αναφέρσου στα γεγονότα. Δε χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες. Απαντάς σύντομα με απλά λόγια στα ερωτήματά του.

5. Περιόρισε την έκθεση του παιδιού στην πληροφόρηση από τα Μ.Μ.Ε. . Η διαρκής ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας εντείνει το άγχος (τόσο του παιδιού όσο και το δικό σου).

6. Μη μοιράζεσαι τις πληροφορίες για την επιδημία με το παιδί σου. Εάν δε ρωτήσει, δε χρειάζεται να αναφερθείς στα μικρόβια, στην αρρώστια, στον θάνατο. Τονίζεις ότι το να παραμένει μαζί σου στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας. Εάν για κάποιο λόγο το παιδί νιώθει πολύ έντονο άγχος, μη διστάσεις να μιλήσεις με έναν ειδικό.

7. Διατήρησε μία καθημερινή ρουτίνα. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν ανάγκη τη ρουτίνα. Το κλείσιμο του σχολείου τα αναστατώνει. Προσπάθησε να οργανώσεις ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και στιγμών ξεκούρασης. Η ώρα που ξυπνά, η ώρα που διαβάζει, η ώρα που διασκεδάζει, η ώρα που τρώει και κοιμάται, πρέπει να ακολουθούν έναν κανονικό ρυθμό. Αυτό μειώνει την ένταση στο παιδί σου.

8. Μοιράσου το χρόνο σου με το παιδί σου. Κάντε μαζί γυμναστική, ακούστε μουσική, χορέψτε, διαβάστε παραμύθια, παίξτε με τα τουβλάκια του, αγκαλιαστείτε σφιχτά…
Οι στιγμές μοναδικές. Απόλαυσέ τες!

Share this...