Παιδί με ΔΕΠ-Υ και διαζύγιο γονιών
Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ
Δυστυχώς, οι ομολογίες των γονέων στους επιστήμονες του i-paidi.gr επιβεβαιώνουν την εξής πραγματικότητα: τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας, ΔΕΠ-Υ, συμβάλουν σε μεγαλύτερα ποσοστά διαζυγίων. Συχνά οι πιο συνηθισμένες εμπειρίες που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από τα εξής βιώματα:
«Ο Γιώργος και εγώ αποφασίσαμε να πάρουμε διαζύγιο. Σίγουρα το ότι δεν μπορούσαμε να συντονίσουμε τον Μιχάλη έπαιξε καταιγιστικό ρόλο.»
«Αποφασίσαμε να χωρίσουμε οι γονείς, αφού κατηγορούσαμε ο ένας τον άλλο συνέχεια. Όλος αυτός ο χαμός στο σπίτι με τον Γιάννη και τα αδέρφια του και οι συνεχείς επιπλήξεις που παίρνουμε από το σχολείο, μας εξουθένωσαν.»
Αδιαμφισβήτητα η δύσκολη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ όχι μόνο προκαλεί καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά κυρίως το κάνει να είναι δυστυχισμένο και να μην βρίσκει κοινούς τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων. Όσο μάλιστα τα συμπτώματα των παιδιών δεν δέχονται την κατάλληλη θεραπεία για να βρεθεί ισορροπία, συναντάμε πολλούς συντρόφους να αποσύρονται ο ένας από τον άλλον και τελικά να επιλέγουν…τον χωρισμό.
Το γεγονός αυτό, εκτός από το αδιέξοδο που δημιουργεί στους γονείς, έχει και τεράστιες, καταστροφικές συνέπειες στα ίδια τα παιδιά. Ειδικά τα μικρά δεπάκια νιώθουν υπεύθυνα για το διαζύγιο των γονέων. Στα πολύ σοβαρά συμπτώματα , λοιπόν, που δεν μπορούν να διαχειριστούν προστίθεται και ένα τεράστιο βάρος ευθύνης για τη διάλυση των οικογενειακών δεσμών.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χάνεται η μπάλα. Όχι μόνο τα μικρά μας δεπάκια δεν καταφέρνουν να βάλουν σε μια τάξη τα συμπτώματά τους αλλά μάλιστα αυτά μεγεθύνονται πολύ περισσότερο. Η παρορμητικότητα και οι βίαιες πράξεις αυξάνονται, δεν υπάρχει καμία συγκέντρωση στο σχολείο, παραιτούνται από κάθε προσπάθεια συμμόρφωσης σε κανόνες. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται δυστυχισμένοι ενήλικες γεμάτοι ενοχές, έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και στο μέλλον τους.
Ας συνειδητοποιήσουμε, λοιπόν, για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση σε οικογένειες που διαθέτουν παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Όταν οι γονείς αδυνατούν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις και να βοηθήσουν τα παιδιά τους, είναι προτιμότερο να ζητήσουν βοήθεια από τους κατάλληλους ειδικούς. από το να μπουν σε μία περιπέτεια να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους που, αποδεδειγμένα, δεν έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μια πρώτη επαφή με το πιστοποιημένο Δίκτυο του i-paidi, θα σας καθοδηγήσει για να βρείτε ξανά την ψυχική σας υγεία. Ας επικοινωνήστε στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr !
Τον παραπάνω στόχο συνοψίζει και ο στόχος λειτουργίας της επιστημονικής ομάδας του i-paidi. Bρίσκεται δίπλα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε γονιό, σε κάθε παιδί που δυσφορεί από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Τo i-paidi θέτει τα κατάλληλα θεμέλια για μια συλλογική δουλειά που έχει στο επίκεντρο την συνεργασία, την αγάπη και την ευτυχία των μελών κάθε οικογένειας.
Έλα κι εσύ ! Πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε την ευτυχία!