i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένειαΣυμβουλές

5 τρόποι οργάνωσης του Σαββατοκύριακου για το δεπάκι

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότα, ΔΕΠ-Υ, λειτουργούν πιο αποδοτικά σε πλαίσια οργανωμένα και με συγκεκριμένους κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Αιτία; Η φύση των συμπτωμάτων τους, η έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, η έντονη παρορμητικότητα. Το άγνωστο, οι συχνές αλλαγές και τα διαφορετικά πλαίσια τα αγχώνουν και τα αποδιοργανώνουν.  Στη διαχείριση του Σαββατοκύριακου των παιδιών με ΔΕΠ-Υ οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί, καθώς η καθημερινότητα των παιδιών αρχίζει να είναι πλέον ξανά δομημένη και οργανωμένη με συγκεκριμένες ενέργειες, λόγω σχολείου.

Οι ειδικοί του ipaidi.gr έχουν δώσει και δίνουν σαφείς οδηγίες για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί ένα Σαββατοκύριακο για τα δημιουργικά δεπάκια:

  1. Κρατάμε όσο μπορούμε σταθερό το ωράριο ύπνου: Είναι πολύ σημαντικό οι συνήθειες του ύπνου των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, να μην διαταράσσονται σε κάθε ερχομό του ΣΚ. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ωράρια των παιδιών ίδια, με έως μία ώρα απόκλιση. Το γεγονός αυτό τα βοηθάει να μην αποδιοργανώνονται και να ξεκινήσουν με τους ίδιους ρυθμούς και χωρίς δυσκολίες την νέα εβδομάδα.
  2. Δημιουργούμε πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Καθόμαστε με τα παιδιά και συζητάμε μαζί για το πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα του ΣΚ. Προσπαθούμε να ακούσουμε τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας και να εξασφαλίσουμε κοινό οικογενειακό χρόνο.
  3. Οριοθετούμε τη χρήση ηλεκτρονικών: Συμφωνούμε με τα παιδιά εξ’ αρχής τις ώρες με τις οποίες συναινούμε να περάσουν το χρόνο τους μπροστά από τις οθόνες. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση και προτείνουμε να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που αρέσουν στα παιδιά είτε ζητάμε τη βοήθεια τους για δικές μας υποχρεώσεις πχ βόλτα στο σούπερ μάρκετ, μαγειρική κλπ.. Διαφορετικά υπάρχουν οι συνέπειες στην αντίδρασή τους
  4. Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης: Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε σταθερό και το πρόγραμμα φαγητού των παιδιών. Η κατανάλωση ζάχαρης δεν βοηθάει τον εγκέφαλό τους να συγκεντρωθεί, οπότε επιλέγουμε είτε συνταγές με εναλλακτικά υλικά αντί για ζάχαρη είτε την περιορισμένη κατανάλωσή της.
  5. Εξασφαλίζουμε κοινό οικογενειακό χρόνο: Το ΣΚ είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ασχοληθούμε με τις οικογενειακές ανάγκες. Περνάμε χρόνο όλα τα μέλη μαζί, ακούμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου και επιλέγουμε να παίζουμε παιχνίδια που βοηθούν και το ίδιο το δεπάκι να νιώσει καλύτερα και να συνδεθούν όλα τα μέλη μαζί. Το βιβλίο της Μαριάννας Λαγουμίδη «Έλα να παίξουμε μαζί», 2021, κρύβει πολλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να συνδεθεί όλη η οικογένεια.

Και να μην ξεχνάμε: Η οργάνωση είναι εκείνη που βοηθάει τα μικρά δεπάκια να συντονιστούν και να νιώσουν ασφάλεια μέσα σε κάθε πλαίσιο!

Share this...