i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρική

Διάλογος 8χρονου με ΔΕΠ-Υ με φίλο του

 

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που επιφέρει η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας στα παιδιά είναι οι ταραγμένες διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, δεν μπορούν εύκολα να ελέγξουν την συμπεριφορά τους και είναι πιο αυθόρμητα στις αντιδράσεις τους. Δεν μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους ούτε το θυμό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά διαφωνίες και διαμάχες με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Στο σπίτι, η συνύπαρξη με τα αδέρφια τους είναι επίσης δύσκολη. Λένε έξυπνες ατάκες που εντυπωσιάζουν όταν συγχρόνως «ενοχλούν» τα αδέρφια τους και δεν τους αφήνουν τόσο εύκολα χώρο. Δεν μπορούν να συνεργαστούν και να παίξουν από κοινού μαζί τους. Αρχίζουν όμορφα αλλά σύντομα τραβάνε, γκρινιάζουν, νιώθοντας αδικημένοι και σπάνε τα παιχνίδια τους. Θέλουν να γίνεται το δικό τους. Φωνάζουν και ξεσπούν σε βίαιες συμπεριφορές πολύ εύκολα.

Στο σχολείο, αποκαλούνται «ταραξίες» της τάξης. Δεν μπορούν να κάτσουν ήσυχα στην καρέκλα τους και συνήθως ενοχλούν τον διπλανό τους. Στο διάλειμμα προτείνουν παιχνιδια, αλλά τελικά δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα σε ένα ομαδικό παιχνίδι και δεν είναι επιθυμητοί από τους συμμαθητές τους. Οι τελευταίοι αποφεύγουν να τους κάνουν παρέα και δεν τους καλούν σε συναντήσεις εκτός σχολικού πλαισίου.

Παρακάτω βλέπουμε την επιθετική απάντηση του 13χρονου Γιάννη στην προσπάθεια του 8χρονου Κωνσταντίνου με ΔΕΠ-Υ, να συνεργαστεί στο παιχνίδι σε ένα παιδικό πάρτυ:

Κ: Ε Γιάννη δώσε και σε μένα το κοντρόλ, το έχεις τόση ώρα!

Γ: Δεν σου δίνω τίποτα. Είναι δικό μου!

Κ: Μα το θέλω και εγώ το έχεις τόση ώρα!

Γ: Άντε πιες το γάλα σου ρε μικρό και άσε με ήσυχο

Κ: Φέρτο εδώ σου είπα τώρα (τραβάει το παιχνίδι και κλωτσάει)

Γ: Άντε παράτα με σου είπα ρε μικρό (τον ρίχνει κάτω)

Κ: Συνεχίζει να τον χτυπάει και να θέλει να αρπάξει το παιχνίδι..

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, είναι από τη φύση τους πιο δύσκολο να συντονίσουν και ισορροπήσουν συναίσθημα και αντίδραση. Όταν, μάλιστα, βρεθούν σε μια συνθήκη που απέναντι βρίσκεται ένα πιο επιθετικό και αγενές παιδί, το αποτέλεσμα είναι άκρως απογοητευτικό για τα ίδια. Παγιδεύονται σε μια συνθήκη ματαίωσης, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, θυμώνουν υπερβολικά και νιώθουν μειονεκτικά.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μόνο η έγκαιρη αξιολόγηση και η πρώιμη παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να ελέγξουν την μετέπειτα ζωή τους. Οι κατάλληλοι ειδικοί τα βοηθούν να αναγνωρίσουν τόσο τα συμπτώματά τους όσο και αργότερα να προσπαθήσουν να τα μετριάσουν και να τα ελέγξουν!

Για να μάθεις περισσότερα και να νιώσεις πιο ασφαλής το επιστημονικό δίκτυο του i-paidi διοργανώνει ομάδα αγάπης με σκοπό την άμεση ενημέρωση και πρόληψη σε όσα έχουν να κάνουν με τα παιδιά και τη ΔΕΠ-Υ! Γονείς, αδέρφια, εκπαιδευτικοί, φίλοι και γνωστοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση 12 Δεκεμβρίου

• Βρες πληροφορίες και δήλωσε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://i-paidi.gr/2021/09/16/prosklisi-symmetochis-stin-omada-agapis/

Share this...