Αρνητισμός παιδιού με ΔΕΠ-Υ
Η διαρκής σύγχυση που επικρατεί στο κεφάλι και τη ζωή τού παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, έχει ως συνέπεια την αρνητική ματιά σε κάθε συμβάν που προκύπτει. Δεν ακολουθεί τα αποδεκτά στεγανά, δεν συμπεριφέρεται όπως αναμένουν οι γονείς κι οι δάσκαλοι και στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζει να αποτυγχάνει. Καταλήγει να παγιδεύεται σε έναν φαύλο κύκλο ματαίωσης και αρνητισμού. Το παιδί πλήττεται πολυπαραγοντικά. Τα συμπτώματα της διαταραχής που τον ταλαιπωρούν, φέρουν δυσκολίες σε όλους τους τομείς της ζωής του, εκπαιδευτικό, οικογενειακό, κοινωνικό.
Στο οικογενειακό πλαίσιο:
- Γίνεται περισσότερο επιθετικό και προκλητικό.
- Αρνείται να επικοινωνήσει με τους γονείς του.
- Δεν εμπλέκεται στις οικογενειακές δραστηριότητες.
- Αρνείται να παίξει με τα αδέρφια του.
- Αρνείται να υπακούσει σε κανόνες.
Στο σχολικό πλαίσιο:
- Αρνείται να ολοκληρώσει εργασίες.
- Αρνείται να κάτσει στη θέση του.
- Αρνείται να ακούσεις τις προτροπές του δασκάλου.
- Δυσκολεύεται να συμμετέχει στην ομάδα των συμμαθητών.
- Αρνείται να προσπαθήσει.
Στο κοινωνικό πλαίσιο:
- Αρνείται να προσεγγίσει συνομiληκους και φίλους.
- Αρνείται να κάνει υποχωρήσεις.
- Αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες της ομάδας.
- Αρνείται να μιλήσει για τα συναισθήματά του.
Τα συναισθήματα ματαίωσης και τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά και οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ είναι ιδιαίτερα αυξημένα και σημαντικά. Όταν από μικρά «πνίγονται» σε μια δυσλειτουργική εικόνα εαυτού και αποσύρονται από κάθε προσπάθεια να διορθώσουν ότι τους δυστυχεί, τότε οι πιθανότητες για δυστυχισμένους ενήλικες με συννοσυρότητα άλλων ψυχικών διαταραχών, αυξάνονται κατακόρυφα.
Το παιδί αρνείται, εκνευρίζεται, επιτίθεται, καταστρέφει και τελικά αποσύρεται, κλαίει και απομονώνεται. Κρίμα! Έφτασε η ώρα να δράσετε και να αγκαλιάσετε το παιδί, γονιός με i-paidi. Είναι όλα έτοιμα, τώρα!