Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ
Γράφει ο Δρ. Γιώργος Ευθυμίου*, μοριακός βιολόγος-γενετιστής PhD
Η ΔΕΠ-Υ είναι μία συχνή παιδική νευροαναπτυξιακή πάθηση που έχει τόσο γενετικά όσο και περιβαλλοντολογικά αίτια. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της απαιτεί τη συντονισμένη συνεργασία παιδιάτρων, παιδοψυχολόγων, γονέων και δασκάλων Ο ρόλος της διατροφής μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ή να μειώσει εντυπωσιακά την εξέλιξη των συμπτωμάτων της πάθησης.
- Μαγνήσιο
Έχει βρεθεί σε πρόσφατες μελέτες ότι η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ1. Τα ιόντα του μαγνησίου συμμετέχουν στη μετάδοση σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλές από τις τροφές που λαμβάνουμε καθημερινά, όπως το κακάο, τα φυστίκια, τα αμύγδαλα, οι διάφοροι σπόροι, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά.
- Σίδηρος
Και ο σίδηρος είναι ανάμεσα στα ιχνοστοιχεία που συνδέονται με τη ΔΕΠ-Υ. Ερευνητές που μέτρησαν τα επίπεδα σιδήρου στα παιδια με ΔΕΠ-Υ, βρήκαν ότι τα επίπεδα σιδήρου ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά των παιδιών χωρίς ΔΕΠ-Υ2. Οι κύριες πηγές διατροφικού σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρι (πχ. τόνος και σολομός), το συκώτι, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, το σουσάμι και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι.
- Βιταμίνη E
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τους νευρώνες και τα άλλα κύτταρα από την τοξική επίδραση των οξειδωτικών ριζών. Πάλι, τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής βρέθηκαν να είναι χαμηλά σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές παθήσεις, κάτι που κάνει τους ερευνητές να εικάζουν ότι σχετίζεται με την επιδείνωση των σχετικών συμπτωμάτων3. Βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο, σε άλλα φυτικά λάδια και το σιτάρι που είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή.
- Βιταμίνη D και Ω-3 λιπαρά οξέα
Η βιταμίνη D και τα Ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοσύνθεση της σεροτονίνης, μίας ορμόνης που ελέγχει πολλές νευρικές διεργασίες. Πολλές νευροαναπτυξιακές ασθένειες συνδέονται με την κακή παραγωγή σεροτονίνης, οπότε μία διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ιχθυέλαια) και βιταμίνη D (ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, συκώτι, μανιτάρια) και η φυσιολογική έκθεση στον ήλιο (σύνθεση βιταμίνης D) θα ωφελούσε ιδιαίτερα τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ4.
ΠΗΓΕΣ:
- Blaszczyk U1, Duda-Chodak A. Magnesium: its role in nutrition and carcinogenesis.RoczPanstwZaklHig. 2013;64(3):165-71.
- Cortese S1, Angriman M, Lecendreux M, Konofal E.Iron and attention deficit/hyperactivity disorder: What is the empirical evidence so far? A systematic review of the literature.Expert Rev Neurother. 2012 Oct;12(10):1227-40. doi: 10.1586/ern.12.116.
- Gumpricht E1, Rockway S2. Can ω-3 fatty acids and tocotrienol-rich vitamin E reduce symptoms of neurodevelopmental disorders?Nutrition. 2014 Jul-Aug;30(7-8):733-8. doi: 10.1016/j.nut.2013.11.001. Epub 2013 Nov 15.
- Patrick RP1, Ames BN1.Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolardisorder, schizophrenia, and impulsive behavior.FASEB J. 2015 Jun;29(6):2207-22. doi: 10.1096/fj.14-268342. Epub 2015 Feb 24.
*Ο Γιώργος Ευθυμίου είναι μοριακός βιολόγος-γενετιστής, διδάσκει στο Πρόγραμμα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Αθήνα) και παράλληλα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Μεγάλη Βρετανία), είναι κάτοχος μάστερ από το Imperial College του Λονδίνου και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ (ΗΠΑ), ενώ γράφει τακτικά για επίκαιρα επιστημoνικά θέματα σε εφημερίδες και περιοδικά.