7 τρόποι-κλειδιά για να βοηθήσεις το παιδί σου με ΔΕΠ-Υ
Οι γονείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες στρατηγικές για να βοηθήστε τα παιδιά σας με ΔΕΠ-Υ. Ξεκινάμε τώρα με 6 τρόπους για να δοκιμάσετε.
- Να έχει κοιμηθεί αρκετά
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα κουράζει. Για να βοηθήσεις λοιπόν το παιδί σου θα πρέπει να βρεις τρόπο να κοιμάται αρκετά.
- Να είστε ριζικά συμπονετικοί.
«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για το παιδί σας με ΔΕΠ-Υ να προσπαθεί να εκπαιδεύεται. Παίρνει λοιπόν τόση ενέργεια για να επικεντρωθεί και στη συνέχεια να στηρίξει την προσπάθειά του. Αυτό κλέβει τεράστιο ποσό δύναμης….εσείς την αγάπη και θαυμασμό πρέπει να του δώσετε».
- Να εστιάσετε σε βιωματικές δραστηριότητες, να κάνουν κάτι μέσα από την καθημερινότητα.
Και πάλι, το κίνητρο είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. “Υπάρχουν πέντε πράγματα που κινητοποιούν τον εγκέφαλο με ΔΕΠ-Υ”, που είναι “ο ρεαλισμός, η καινοτομία, το επείγον, το ενδιαφέρον και το χιούμορ,” .
- Να κάνουν κάτι χαρούμενο στην αρχή, πριν την εργασία.
“Μερικές φορές, να τους αφήσετε να κάνουν κάτι διασκεδαστικό πριν από την εργασία, όπως ανάγνωση κόμικς, και στη συνέχεια να ξεκινήσετε,” είπε ο Τέιλορ-Κλάους.
- Εργασίες με διαλείμματα.
Αφήστε το παιδί σας να γνωρίσει ότι θα κάνει μία εργασία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – π.χ.15-20 λεπτά- και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα με τρέξιμο.
Η κίνηση σε γενικές γραμμές είναι σημαντικότατη για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. “Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι κιναισθητικά εκπαιδευόμενοι, έτσι σκέφτονται καλύτερα.
- Παίξτε συγκεκριμένα παιχνίδια.
Οι ειδικοί προτείνουν να παίξτε «Οργανώνω τα ζωάκια». Αφού ρίξτε όλα τα ζωάκια στο πάτωμα, θα κάνουν παρέα, δηλαδή θα βάλει το παιδί σε ομάδα, αυτά που κατοικοίν π.χ. στο δάσος.
- Χρονομέτρηση.
“Χρονομετρείστε –κρυφά- για να δείτε πόσες ορθογραφημένες λέξεις ένα παιδί μπορεί να γράψει πριν το χρονόμετρο σταματήσει και το παιδί κάνει διάλειμμα παίζοντας. Μετά, θα επαναλάβετε εκπαίδευση, εξάσκηση, παιχνίδι!» είπε ο Τέιλορ-Κλάους.