Δομή & Ρουτίνα: κλειδί για επιτυχία
Το καλοκαίρι είναι ο χρόνος για τα παιδιά να χαλαρώσουν, να κοιμηθούν αργά, και να έχουν ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση. Δύσκολα το παιδί λοιπόν θέλει να ανταλλάξει τις διακοπές του με τη ρουτίνα του σχολείου.
Αλλά με κάθε τέλος έρχεται μια νέα αρχή και μια ευκαιρία για αλλαγή.
Αν και τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορούν να έχουν μία παραπάνω δυσκολία να συνηθίσουν τη σχολική τάξη και τις εργασίες, οι γονείς μπορούν να λάβουν μέτρα ώστε να καταστεί η μετάβαση ευκολότερη.
Η πρώτη ημέρα του σχολείου δεν ενδείκνυται για δραστικές αλλαγές από τους γονείς στα προγράμματα της οικογένειας. Είναι προτιμότερο 2-3 εβδομάδες πριν από την πρώτη ημέρα στο σχολείο να συζητήσουν με τα παιδιά τους το νέο πρόγραμμα, τις αλλαγές, τις συνέπειες, και τις νέες εμπειρίες ώστε να δεχτούν τη μετάβαση πιο ομαλά. Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές ρουτίνες τους βαθμιαία.
Φτιάξτε μαζί με το παιδί έναν κατάλογο αγορών με ό,τι χρειάζεται το παιδί για το ερχόμενο σχολικό έτος και πηγαίνετε μαζί να τα ψωνίσετε.
Η δομή και η ρουτίνα είναι τα κλειδιά στην επιτυχία για όλα τα παιδιά, και ειδικά για εκείνα με ΔΕΠ-Υ. Το ημερολόγιο “ανακουφίζει” επίσης τους γονείς από την απάντηση των επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων σχετικά με το πρόγραμμα!
Γράψτε όλες τις δραστηριότητες του παιδιού σε ένα μεγάλο ημερολόγιο. Συμπεριλάβετε τον αθλητισμό, τα μαθήματα μουσικής, τις ξένες γλώσσες κτλ . Να υπολογίσετε και τα περιθώρια μέσα στην κάθε μέρα για το χρόνο που χρειάζεται το παιδί να χαλαρώσει και να παίξει.
Εάν τα πρωινά είναι χαοτικά, βάλτε έναν κατάλογο των δραστηριοτήτων του παιδιού πριν πάει σχολείο στο ψυγείο ή κάπου που θα τον βλέπει εύκολα ώστε τα πρωινά να μην καταλήγουν σε “διαμάχες” λόγω δυσκολίας διαχείρισης του χρόνου.
Σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα του παιδιού από το καλοκαίρι είναι η ώρα που θα πάει στο κρεβάτι του. Επιστημονικά αποδεικνύεται ότι ο ύπνος έχει επιπτώσεις στη διάθεση, τη συμπεριφορά, τηνπροσοχή, την εκμάθηση και όλη τη βιολογική λειτουργιά του παιδιού. Επομένως, είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά έχοντας ποιοτικό ύπνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων του καλοκαιριού, καλό είναι να αρχίσει το παιδί να πηγαίνει βαθμιαία για ύπνο νωρίτερα και να εντάξετε μία ώρα πριν χαλάρωσης, μιλώντας για την ημέρα,διαβάζοντας βιβλία ή παραμύθια. Αυτή η περίοδος πρέπει να βοηθήσει το παιδί να δεχτεί φυσικά και συναισθηματικά τη μετάβαση στην αλλαγή του ωραρίου του ύπνου.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να βρίσκεται ο χρόνος κάθε μέρα για διασκέδαση και παιχνίδι του παιδιού. Όσο ο καιρός το επιτρέπει ξεκλέψτε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για μια βόλτα στο πάρκο, στην παιδική χαρά ,διαβάζοντας μια ιστορία, παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι όλη η οικογένεια.