Κέικ ταχίνι: κολατσιό εξαιρετικό για το σχολειό
Υπέρ-τροφή έχει χαρακτηριστεί το ταχίνι, λόγω των ιδιοτήτων που περιέχει. Χάρη στη σύστασή του και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά των ω-λιπαρών, ανακοίνωσε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υλικά
- 1 κούπα ταχίνι κλασσικό ή με κακάο
- 2/3 κούπας μέλι
- 1 ½ κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 1 κ γλ κανέλα
- 2 κ.σ. σταφίδα
- 1 ½ – 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1/2 φακελάκι baking powde
- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 20 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Ανακατεύεις στο μίξερ ή με σπάτουλα το ταχίνι με το μέλι, για 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτεις το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Συνεχίζεις για λίγο ακόμη το ανακάτεμα προσθέτοντας τις σταφίδες εναλλάξ με το αλεύρι και με το baking powder.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο σε αντιστάσεις, όχι αέρα. Βουτυρώνεις τη φόρμα του κέικ και την αλευρώνεις ελαφρά. Ρίχνεις το μείγμα του κέικ.
Ψήνεις το κέικ με ταχίνι, στους 170ο για 25 με 30 λεπτά . Έλεγχο για το ψήσιμο κάνεις με μια οδοντογλυφίδα, που τη βυθίζεις στο μίγμα.
Μόλις ψηθεί, το αφήνεις να ξεκουραστεί για ένα πεντάλεπτο. Στη συνέχεια το βγάζεις από τη φόρμα και το τοποθετείς σε μια σχαρίτσα για να κρυώσει. Το πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη ή ξύσμα κουβερτούρας.
Καλή επιτυχία.